antropologisch onderzoeker - journalist - extremisme en polarisatie

vanderreijden@emma.nl
LinkedIn

Als vijfjarige kreeg ze van haar vader visitekaartjes met daarop ‘parttime filosofe’. Nu staat er ‘antropoloog’ en ‘journalist’. Laura houdt zich graag bezig met thema’s als polarisatie, extremisme, medialogica en discriminatie. Urgentie moet, schuren mag. Comfort zones zijn er om te verlaten. Op naar nieuwe werelden! 

Voor haar bachelor antropologie deed ze onderzoek in Cairo - de Arabische Lente was net begonnen. Niet veel later onderzocht ze vanuit Istanbul de veranderingen in de oorlogsjournalistiek in het Midden-Oosten. In Atlanta (VS) deed ze bij The Carter Center onderzoek naar IS-propaganda. Hierna maakte ze een zijstap naar de duurzaamheid bij Urgenda.

Laura onderzoekt, maar voert net zo graag uit. Ze laat iedereen in zijn of haar waarde, maar is ook scherp en kritisch. Deze ogenschijnlijke tegenstellingen laat ze werken in haar voordeel. Zo kun je bij Laura terecht voor diepgravend onderzoek, advies en projectmanagement. Maar ook voor journalistieke producties, in print, als podcast of in beeld.

Een greep uit Laura's publicaties:

  • Journalistieke artikelen bij o.a. Oneworld, NRC, Parool en AD
  • Met EMMA-collega Gijs Kist onderzocht ze enkele maanden ondernemerschap in Malawi, vanuit Nederland en ter plekke. Het eindproduct: het Accesserator Magazine 2018, een fijn lezend, inhoudelijk en beeldend 'jaarverslag'. 
  • In het najaar van 2019 doet Laura onderzoek naar de relatie tussen educatie en Preventing Violent Extremism in Libanon. Lees hier haar bevindingen.