Foto van Laura Sofie van der Reijden. Laura is een witte vrouw met middellang donkerblond haar en lichtkleurige ogen. Ze lacht in de camera en draagt een marine groene coltrui en een crèmekleurige vest.

Laura Sofie van der Reijden

analytisch idealisme – internationaal – representatie en beeldvorming

vanderreijden@emma.nl
LinkedIn

Op Laura valt geen stempel te drukken, maar Laura drukt wel graag haar stempel op de wereld. Ze koestert al lang de droom om de wereld “te redden”. Niet omdat deze gedoemd is, maar uit een idealistische weltschmerz. Toen de rest van EMMA nog bezig was met de invloed van Corona op Nederland te overzien, vroeg Laura zich al af welke impact de pandemie op de vluchtelingenkampen zou hebben.

Eerlijke nieuwsgierigheid

Een krachtig, medemenselijk mens dus, die met eerlijke nieuwsgierigheid onderzoekt. Dit analytische idealisme laat ze samenkomen in tekst, beeld, geluid en advies. In Libanon vertelde Syrische vluchtelingenkinderen haar over hun dromen voor de toekomst, die Laura vertaalde naar praktische beleidsinterventies voor ngo’s en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In Malawi sprak ze startende ondernemers die Afrika een beetje beter willen maken, wat ze vertaalde naar impact stories. En om er nog een medium aan toe te voegen, organiseerde Laura een muziekfestival in Amsterdam, om de Syrische en Nederlandse cultuur dichterbij elkaar te brengen.

Laura werkt vanuit de filosofie dat we uiteindelijk allemaal niet zoveel van elkaar verschillen als we denken; laten we daar dan ook maar naar handelen.

Achtergrond

  • Culturele antropologie en Ontwikkelingssociologie – Utrecht Universiteit
  • Journalistiek en Media – Universiteit van Amsterdam
  • Freelancejournalist en online redactiechef
  • Woonde/werkte in Turkije, Egypte, Nieuw-Zeeland, de USA, Libanon en Malawi
  • Studeerde etnomusicologie; ze kan je aardig wat vertellen over Arabische toonladders en de genialiteit van Umm Kalthoum

Enkele publicaties

  • Beeldgebruik is bepalend voor meningen en de verkeerde keuze kan zelfs schadelijk werken. Met collega Sari maakte Laura representatieve foto's van moslima's, omdat zij vaak niet goed gerepresenteerd worden in de media. 
  • In het najaar van 2019 deed Laura onderzoek naar de relatie tussen educatie, psychosociale hulp en Preventing Violent Extremism (PVE) in Libanon. Lees hier haar bevindingen.
  • Met EMMA-collega Gijs Kist onderzocht ze enkele maanden ondernemerschap in Malawi, vanuit Nederland en ter plekke. Het eindproduct: het Accesserator Magazine 2018, een ‘fijn lezend, inhoudelijk en beeldend “jaarverslag”’.
  • Journalistieke artikelen bij o.a. OneworldNRCParool en AD