Sinds 2017 ondersteunt Accesserator startende en groeiende ondernemers in Malawi met een full-profit financieel model. Van veehouders en groentetelers tot producenten van organische zeep en duurzame, rookvrije briketten. EMMA’s Laura Sofie van der Reijden en Gijs Kist gingen naar Malawi om deze ondernemers te interviewen. En met EMMA-ogen te onderzoeken hoe het Accesserator-model werkt in de praktijk.

Accesserator Magazine 2018

Het resultaat van dit onderzoek is het jaarverslag 'Accesserator Magazine 2018'. Dit maakten Laura en Gijs geheel in EMMA-stijl: kritisch en onderzoekend, en overzichtelijk, verhalend en beeldend weergegeven. Met een uiteenzetting van het Accesserator-model en interviews met de oprichters van het bedrijf en de lokale ondernemers. Op basis van gesprekken met experts in het veld wordt de bredere ontwikkeling geschetst, van de klassieke ontwikkelingssamenwerking vanuit ngo's en overheden, tot het moderne impact investment.

Download het magazine hier

impact story Marumbo

Event 'Investing in entrepreneurship: the future for Africa?'

Het magazine is in april gepresenteerd. Om het Accesserator-model in groter perspectief te plaatsen en te toetsen bij experts in deze sector, organiseerde EMMA een (internationaal) debat rond de vraag: 'investing in entrepreneurs: the future for Africa?'. Vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Tropeninstituut KIT, Hivos Impact Investment, Goodwell Investments, BiD Network en Accesserator kwamen tot de conclusie: iedere organisatie (overheid, onderzoek, ngo en bedrijf) levert haar cruciale bijdrage in de moderne internationale samenwerking met Afrika.

Bekijk hier de livestream van het event

Accesserator Event 2018

Vlogs Malawi Moments

Aan de basis van dit onderzoek stond de trip naar Malawi van Laura en Gijs. Ze maakten vier vlogs van hun avonturen, bekijk ze hieronder.

#4: de laatste loodjes

Weer thuisgekomen blikken Gijs en Laura terug op de laatste 3 bedrijven die ze bezochten in Malawi. Christopher, Peggy en Hope zijn alledrie boer, maar allemaal op een heel verschillende manier. Zo houdt Peggy - een prachtig geklede, sophisticated vrouw - voornamelijk biggetjes. Maar daarnaast heeft ze ook kippen, een paar kalkoenen en twee ganzen, gekocht voor 250 dollar per stuk. 'Because they are in very high demand in Malawi'. 

Benieuwd wat Gijs en Laura tegenkomen op hun laatste Malawi-dagen? Bekijk het hier!

 

#3: in het Noorden

Aan het eind van een lange, hobbelige weg vonden Laura en Gijs de bijenboerderij van Lenfords. In Malawi zijn weinig bijenhouders, laat staan een opleiding tot bijenhouder. Lenford heeft het zich allemaal zelf aangeleerd aan de hand van een Amerikaans televisieprogramma, online boeken en YouTube-video's.

Lenford reageerde op een advertentie in de krant: 'Two Dutchmen want to work with Malawian entrepreneurs.' Accesserator was onder de indruk van Lenfords business plan, motivatie en passie. Sinds augustus 2017 steunen ze hem met een financiële injectie en trainingen. Dankzij de steun van Accesserator kon Lenford uitbreiden van 4 naar 84 bijenkolonies. De honing wordt zonder chemicaliën, dus organisch geproduceerd. Het is niet alleen lekkernij in Malawi, maar wordt ook gezien als geneesmiddel voor de huid.

Laura en Gijs bezochten verder ook Denis, een producent van allerlei melkproducten, en Brian, een boer met de opmerkelijke maar winstgevende combinatie van geiten, zoete aardappelen en pinda's. Bekijk alles in deel drie van de vlog Malawian Moment.

 

#2: op bezoek bij de ondernemers

In Malawi kookt 98% van de bevolking op houtskool en hout. De rook die hierbij vrijkomt kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij de kokende vrouwen en hun kinderen. Ondernemer Marumbo Kalua besloot dat dit anders moet én kan. In zijn werkplaats in Lilongwe worden nu dagelijks zakken met rook-vrije briketten geproduceerd. Beter voor de gezondheid en de omgeving. Gijs en Laura gaan in deze tweede vlog langs bij Marumbo en zijn brikettenfabriek. Maar ook bij Joyce, een zeepproducent, en Godfrey’s kippenboerderij.

#1 De start: waarom gaan Laura en Gijs naar Malawi?

Wat denken Gijs en Laura eigenlijk in Malawi te vinden? En hoe bereiden ze zich voor op de reis, zowel fysiek als mentaal? Bekijk het hier terug.

We zijn heel benieuwd hoe jij deze onderwerpen ziet. De toekomst van de internationale samenwerking, investeren in ondernemerschap, Malawi en Afrika in de breedste zin. Wil je hierover met ons verder nadenken? Stuur een mail naar vanderreijden@emma.nl en kist@emma.nl.