Wat is de invloed van (sociale) media op criminelen? Een vraag waar nog weinig over bekend was en daarom doken onderzoekers Hans Moors, Ben Rovers en Nicole Bouman in deze wereld.

Beleidsmakers weten al langer dat alleen repressie weinig doet om 'high impact crimes' te bestrijden. Er zijn aanvullende strategieën nodig, zoals slimme beïnvloeding van (potentiële) daders via sociale media. Want die daders blijken via die kanalen nogal wat criminogene content mee te krijgen, omdat ze het zelf opzoeken én omdat slimme algoritmen het voorschotelen.

Het boek 'Sociale media, delictgedrag en communicatie. Op zoek naar de ‘Buzz’ bij plegers van high impact crimes' gaat over de invloed van media-uitingen op het delictgedrag van plegers van high impact crimes: overvallers, straatrovers, inbrekers en geweldplegers. Er is weinig bekend over hoe specifieke groepen criminelen naar (sociale) media kijken. Wat vinden ze interessant? Met wie delen ze welke content – en waarom? Hoe werkt dat precies?

Gemaakt door
Foto van Laura Sofie van der Reijden. Laura is een witte vrouw met middellang donkerblond haar en lichtkleurige ogen. Ze lacht in de camera en draagt een marine groene coltrui en een crèmekleurige vest.

Laura Sofie van der Reijden

analytisch idealisme – internationaal – representatie en beeldvorming
Veiligheid en Criminaliteit

Download hier de publicatie!