Ze zijn vandaag voor de tweede keer uitgesteld: parlementsgesprekken over een nieuwe premier van Libanon. Het land is al maanden verwikkeld in een crisis en demonstranten staan elke dag met de honderden op straat. Temidden van deze chaos werd de Libanese onafhankelijkheid gevierd als nooit tevoren. EMMA's Laura Sofie van der Reijden was erbij.

Vrije onafhankelijkheid in Libanon
De Mohammad Al-Amin moskee op Martyrs' Square, het centrale punt van Beiroet
Onafhankelijkheidsdag op Martyrs' Square
Burgers op paarden in de parade
Bottom-up opgezette afvalscheiding op Martyrs' Square
Een van de vele graffitimuren in Beiroet
Demonstranten slaan op potten en pannen om aandacht te vragen voor de revolutie
Veel lokale verkopers bieden hun waar aan op plekken waar demonstranten samen komen
Een eerbetoon aan een van de overleden demonstranten
Het gezicht van opgestapte premier Saad Hariri, met een pro-revolutie stempel

Demonstranten gaan in Libanon al sinds 17 oktober de straat op voor een technocratische regering. Op de dag af zijn het nu 61 dagen, waarin afgelopen weekend een piek van geweld plaatsvond. Anti-overheidsdemonstranten werden bekogeld met rubberen kogels, traangas en door waterkanonnen, waarbij tientallen gewonden vielen. Dit is een tegenslag die de betogers mogelijk nog verder van hun doel af brengt, om op een vredelievende manier hun nieuwe niet-sektarische democratie vorm te geven.

Vrije onafhankelijkheid

Een van de positieve geluiden over de Libanese revolutie is dat het mensen met alle verschillende religieuze achtergronden bij elkaar brengt. Dit was ook duidelijk te zien tijdens de afgelopen Onafhankelijkheidsdagviering op 22 november. Sinds 1943 wordt dit hetzelfde gevierd: er wordt een militaire show gegeven, met oorlogsvliegtuigen en politieke figuren in de hoofdrol. Het was altijd 'just another day off' voor de bevolking, die thuis op de tv dit spektakel gadesloeg. Maar dit jaar is er gebroken met de traditie. 

Voor het eerst in de geschiedenis van Libanon vond er een 'burgerparade' plaats, waarin gewone Libanezen in groepjes deelnamen. Piloten, alternatievelingen, dokters; alles kwam voorbij. Bekijk de fotoreeks voor een impressie van de eerste 'vrije' onafhankelijkheidsdag in Libanon.

 

Gemaakt door

Laura Sofie van der Reijden

Foto van Laura Sofie van der Reijden. Laura is een witte vrouw met middellang donkerblond haar en lichtkleurige ogen. Ze lacht in de camera en draagt een marine groene coltrui en een crèmekleurige vest.
analytisch idealisme – internationaal – representatie en beeldvorming