Ze draagt op de foto vaak een zwart gewaad. Je ziet haar gezicht niet, want de foto is genomen van achteren. In haar hand, een witte boodschappentas. Zo ziet de meest stereotyperende foto van een moslima eruit, vaak gebruikt in de media. En totaal onrepresentatief. Wij vinden dat het tijd is voor verandering. En die gaat er komen door deze fotoreeks 'Representatieve moslima's'. Dit is deel #3 met Houda Nabih (22) uit Rotterdam.

Houda
Vrouw kijkt naar beeldscherm computer
Vrouw zit in bibliotheek achter laptop
Vrouw lacht terwijl ze naar een beeldscherm kijkt
Vrouw studeert achter laptop in bibliotheek
Vrouw studeert achter laptop in bibliotheek
Vrouw kijkt serieus naar beeldscherm
Vrouw werkt achter computer
Vrouw werkt achter laptop closeup
Vrouw staat buiten in de wind

Ontmoet Houda

Meedoen aan dit project is voor eenieder een persoonlijke keuze, met persoonlijke overwegingen. Dit was niet anders voor Houda: junior adviseur bij EMMA, politicologie student en natuurlijk moslima. Houda: 'Voor mij is dit project belangrijk, omdat er een enorm gebrek is aan representatie van moslima’s, waardoor de denkbeelden over deze groep niet alleen stereotyperend zijn, maar ook uitsluitend. “Moslima’s zijn anders of juist allemaal hetzelfde” is de boodschap die ik van de huidige beeldvorming en media krijg. Echter, hebben alle moslima’s zelf ook hobby’s en talenten waar ze vaak niet bij worden geassocieerd en/of die men vaak niet inziet. Het aanbidden van God, houdt ons niet tegen om van kunst te houden of om te studeren. In tegendeel, ik waardeer en grijp elke kans die ik krijg om meer te leren over de door God gescheepte wereld, zowel op academisch als op artistieke vlak.' 

Hoe kunnen we werken aan een betere media-representatie?

Cigdem Yuksel deed onderzoek naar de representatie van moslima’s in de beeldbank van het ANP. Hieruit bleek dat foto’s in de beeldbank een eenzijdig beeld geven; zo dragen moslima’s in de ANP-beeldbank vaak een nikab of hijab en worden ze vrijwel altijd buitenshuis, passief en onpersoonlijk vastgelegd. Dit komt niet overeen met hoe moslima’s zichzelf gerepresenteerd willen zien. En ook de zoektermen moeten anders. Deze zijn namelijk vaak stigmatiserend: denk aan tags als ‘allochtoon’, ‘integratie’, ‘inburgering’. Dit lijkt misschien onschuldig, maar is het niet: negatieve en onjuiste frames van moslima’s worden hiermee extra benadrukt.

Wil jij gebruik maken van onze foto's? Dat kan - graag zelfs! Vermeld dan wel De inclusieve beeldbank, EMMA.

Bekijk hier meer foto's in EMMA's Inclusieve Beeldbank.

 

 

Gemaakt door
Foto van Kosovare Duraku. Kosovare is een vrouw van kleur met zwarte lange krullen en donkerbruine ogen. Ze heeft een lichtroze jurk aan, maar door de afsnijding van de foto is alleen de bovenkant zichtbaar.

Kosovare Duraku

jurist – intersectioneel - schrijver – onderzoeker
Zorg en Sociaal domein
Foto van Laura Sofie van der Reijden. Laura is een witte vrouw met middellang donkerblond haar en lichtkleurige ogen. Ze lacht in de camera en draagt een marine groene coltrui en een crèmekleurige vest.

Laura Sofie van der Reijden

analytisch idealisme – internationaal – representatie en beeldvorming
Veiligheid en Criminaliteit
Fotografie
Tim de Jong is een witte man met blauwe ogen en kort blond haar

Tim de Jong

psycholoog – hoofdredacteur emma.nl – maker
Zorg en Sociaal domein