Zorg en Samenleven

Zorg en Samenleven

De zorg. Kroonjuweel van onze welvaartstaat. Nog wel. Want de zorg is steeds meer zelf tot zorg. De gemiddelde levensverwachting stijgt. De zorgkosten ook. Dat leidt tot fundamentele vragen. Waar stopt de thuiszorg en waar begint de mantelzorg? Wie heeft het uiteindelijk voor het zeggen – de specialist, de verzekeraar, de politiek? Of toch de assertieve patiënt, die op internet zelf aan het dokteren slaat en second en third opinions vraagt?

De zorg is steeds meer een level playing field. Het gezag van de witte jas is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. De specialist moet het dagelijks verdienen. En dan is er de stelselwijziging: Den Haag hevelde zorgtaken over naar de gemeente. Alhoewel de decentralisatie van de Jeugdzorg nog voor hoofdbrekens zorgt, gaan de overige zorgtaken het in de dagelijkse praktijk inmiddels vaak goed. Maar in de media wordt net die ene misstand opgepikt en uitvergroot. Hoe ga je daarmee om? 

In diezelfde beweging ontstaat een Nederland van verschillen. In de ene gemeente ontvang je andere zorg, dan in de andere. Op sommige plekken heb je meer recht op financiering van huishoudelijke hulp, op andere plekken meer kans op toekenning van ondersteuningsmiddelen. In die zin is de zorg wellicht exemplarisch voor een andere overheid, voor een Nederland van morgen, waarin we contextueel bepalen wat iemand écht nodig heeft. In plaats van ‘waar iemand recht op heeft’. En dient de zorg ons in dat opzicht als inspiratie.

 "Hoe groots Nederland is, kun je zien aan hoe goed Nederland voor kwetsbare mensen zorgt."

EMMA doet onderzoek. Naar de situatie in verpleeghuizen, bijvoorbeeld. En hoe het daar staat met de waardigheid van de bewoners. Naar de relatie tussen de zorg in het verzekeringspakket en de zorg in de praktijk. Naar de verhouding tussen de sociale omgeving van de burger en de systeemwereld van het beleid. We schrijven best practice-verhalen, die helpen tegen verspilling van middelen en energie. Telkens zoeken we naar de balans tussen beleid, protocol en menselijke maat.

U bent hier

Thema experts

Marianne Lourens

Mary van den Wijngaart

Carolien Hovenier

Franka de Vilder

Projecten

Onderzoek: Mensenrechten in het verpleeghuis

Knelpunten in kaart voor zorg chronische ziekten

Samen leren zorgen

Artikelen

Het initiatief – UP! Persoonlijke groei tot de laatste snik

In media en marketing is jong leidend. En natuurlijk, jong is fantastisch: een mooi lichaam, veel energie...

100 jaar vrouwenkiesrecht: een korte terugblik

Het gaat al eeuwen over hoe mannen en vrouwen zich tot elkaar moeten verhouden. Zo bezien is...

De problemen waar ik tegenaan liep, kon ik met niemand bespreken

‘Mantelzorg heeft me zoveel gekost. Door daarover te praten hoop ik een taboe te doorbreken.’ Micky Biddlecombe...

Samen tegen #eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich wel eens eenzaam. Voor de een is dat een gevoel...

‘Mijn hulphond is mijn beste maatje’

Haar rechteronderbeen buigt zich geforceerd over de zitting van haar rolstoel, haar linkerarm ligt verkrampt tegen haar...

Mis de laatste ontwikkelingen rondom Zorg en Samenleven niet.