Het lijkt alsof we het allemaal goed geregeld hebben in onze verzorgingsstaat, waarin de overheid verantwoordelijk is voor het welzijn van burgers. Maar zorgen we er ook goed voor dat iedereen echt goed kan meedoen? Ook als je niet werkt of thuis woont? En hoe ziet dat meedoen er dan uit?

Lekker ongemakkelijk

Foto waarop Aysegül Karaca naast een collega staat en meedoet met het gesprek op kantoor

1 op de 5 mensen ervaart belemmeringen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld in het vinden van een baan, het bezoeken van een concert of in het openbaar vervoer. Hierdoor kunnen zij niet altijd meedoen zoals ze zouden willen.

EMMA’s Marianne Lourens heeft veel ervaring met dit onderwerp. Zo werkte zij onder andere aan Doe Onbeperkt Mee. ‘Er zijn nog veel drempels naar inclusief samenleven. Als je ziet dat iemand beperkingen heeft, voel je je vaak ongemakkelijk. Maar dat ongemak is niet erg. Durf te vragen wat je kunt doen om het iemand makkelijker te maken. Zo worden we ons meer bewust van de drempels die er nog zijn. Meedoen is van ons allemaal en begint met jezelf. Door meer oog te hebben voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om mee te kunnen doen.’

Benieuwd naar meer initiatieven voor een Nederland waarin iedereen meedoet? Neem ook eens een kijkje bij Vraagje?! Dit is een gespreksstarter die je op weg helpt bij een ontoegankelijke situatie.

Komt een man met vage klachten bij de dokter

Twee oudere vrouwen lopen naast elkaar in het centrum

Huisartsen zien steeds vaker patiënten met klachten die veroorzaakt worden door sociale problemen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn, financiële problemen hebben, of niet mee kunnen doen aan de samenleving. De oplossing? Hulp vanuit het sociaal domein. ‘Alleen gebeurt dat nu nog te weinig’, zegt EMMA’s Mary van den Wijngaart.

Zij onderzocht samen met Pieter Hilhorst, onderzoeker bij Ben Sajet Centrum en raadslid bij Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de belangrijkste knelpunten en oplossingsrichtingen voor het versterken van de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein. De samenwerking moet ervoor zorgen dat we passende zorg verlenen aan mensen op de juiste plek, op het juiste moment.

Lees het artikel hier

Weer onderdeel van de samenleving

Een oudere vrouw zit op een roze fauteuil en is in gesprek

Bij woonzorglocatie Borgsate in Rotterdam is dat precies waar ze naar op zoek zijn: een plek waar we niet alleen zorgen voor ouderen, maar ook met hen samenleven. Samen met EMMA organiseerde de woonzorglocatie een burgerberaad om een ontmoetingsplek te creëren voor iedereen in de wijk.

EMMA’s Nina van der Klauw interviewde directeur van Borgsate Ronald Buijs over zijn visie op het burgerberaad. Hij ziet het als een kans om ouderen weer onderdeel te laten zijn van de maatschappij. ‘Vereenzaming en isolatie leidt tot een enorme zorgvraag. En het antwoord op deze zorgvraag hoeft niet altijd zorgverlening te zijn. Vaak kan het ook ook worden opgelost door iemand onderdeel te laten zijn van de samenleving.’

Lees het interview hier

Inspraak mag geen vinkje zijn

Een oudere vrouw koopt bloemen op de markt

Participatie betekent niet alleen meedoen, maar gaat ook over mee kunnen beslissen over je eigen situatie. EMMA’s Betti Lemstra en Mary van den Wijngaert interviewden in opdracht voor de Nationale Ombudsman 19 mensen die zijn aangewezen op de Participatiewet. Dit zijn mensen die kunnen werken, maar het niet redden zonder ondersteuning. Ook mensen met een bijstanduitkering vallen onder de Participatiewet. Mary en Betti onderzochten hoe en of deze mensen invloed hebben op hun situatie. Voelen zij zich gehoord en serieus genomen? Wat helpt en wat belemmert hun inspraak?

Lees over het onderzoek hier

Tot slot

Vond je deze nieuwsbrief leuk en wil je ‘m tippen aan je vrienden of collega’s? Leuk! Je kan ‘m gewoon doorsturen.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar redactie@emma.nl.

Tot de volgende!

Oglaya

 

 

Ontvang de EMMA nieuwsbrief in je inbox!

Altijd op de hoogte?