Jongeren die net achttien jaar zijn en erover denken om 15 maart naar de stembus te gaan, wordt het niet makkelijk gemaakt. Want stemmen gaat niet, zoals ze voor zoveel zaken gewend zijn, met de smartphone, maar gewoon met het rode potlood, op papier. En ja, daar is wel wat uitleg bij nodig.

‘Nederland was het eerste land dat digitaal stemmen invoerde en meteen ook het eerste dat ermee stopte’

Nederland was het eerste land dat digitaal stemmen invoerde en meteen ook het eerste dat ermee stopte. Het oude stembiljet werd in 2009 in Nederland in ere hersteld en de stemcomputer eruit gegooid. Dat gebeurde nadat de AIVD de onderzoeksresultaten uit 2006 naar de magnetische straling van deze stemmachines bekendmaakte. Die waren tot ver buiten het stemlokaal op te vangen en konden dus worden gehackt. Daarmee zou je dus in theorie de verkiezingen kunnen beïnvloeden en fraude kunnen plegen. Sindsdien behoort het digitale stemmen bij landelijke verkiezingen voorlopig tot het verleden. En dat bij een overheid die zelf steeds meer het zakendoen met gemeentelijke instanties en andere overheden in de digitale sfeer brengt. Omdat dat zo makkelijk thuis of onderweg en 24 uur per dag mogelijk is. Sterker nog, een overheid die stelt dat dat allemaal veilig kan, onderzoeken die anders uitwijzen ten spijt. Maar ja, stemmen is natuurlijk een ander verhaal.

Digitale hulpmiddelen zijn overigens wel toegestaan bij het optellen van alle stemmen die zijn uitgebracht, zo liet minister Plasterk van BZK onlangs weten. Want de verkiezingsuitslag moet snel bekend zijn om een nieuwe regering te kunnen vormen. Op een computer zonder internetverbinding, want het moet wel ‘veilig’ genoeg gebeuren. Al moet je, om elk risico te mijden, volgens hacker Sijmen Ruwhof in dat geval een nieuwe computer gebruiken.

Geschreven door

Marguerite de Ruijter

gedegen projectleider - redacteur – romanschrijver

Inspiratie over Bestuur en Governance?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.