Op 29 augustus publiceerde de Correspondent een artikel over Jos de Blok1. Correspondent Rutger Bregman steekt zijn bewondering voor de oprichter van Buurtzorg Nederland niet onder stoelen of banken. Bregman zinspeelt er met de kop zelfs op dat De Blok de baas van Nederland zou moeten zijn.

De organisatiestructuur van Buurtzorg klinkt inderdaad mooi. Geen managers, geen callcenter en geen planners. Er is nauwelijks overhead en er wordt weinig vergaderd. De Blok zet in op schaalverkleining, samenwerking en vertrouwen. En dat in een tijd waarin veel zorginstellingen verstrikt zijn geraakt in marktwerking en papierwerk.

1 'Waarom de baas van Buurtzorg de baas van Nederland zou moeten zijn' artikel van Rutger Bregman over Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg Nederland.

Een veelkoppig monster, zo noemt staatssecretaris Martin van Rijn de administratieve lasten in de zorg.

Heeft De Blok een punt en maakt de zorg het zichzelf inderdaad moeilijker dan nodig is? Een veelkoppig monster, zo noemt Martin van Rijn, staatssecretaris van het ministerie van VWS, de administratieve lasten in de zorg. Hij pakt dit monster aan door schrapsessies en het afschaffen van onnodige regels en papierwerk. Een deel van de overdaad aan bureaucratie ontstaat namelijk vanuit de organisaties zelf, terwijl het wettelijk kader lang niet al die administratieve rompslomp vereist. Met de toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’ kunnen organisaties hun eigen administratieve organisatie doorlichten en onnodige registraties opsporen.

Is Buurtzorg Nederland daarmee een schoolvoorbeeld door aan te tonen dat het inderdaad mogelijk is om op een eenvoudige manier zorg te leveren? Misschien. Maar het lijkt ons significant veel makkelijker om regel uw van start te gaan dan om een dicht web van regels weer te ontwarren. Ga er maar aan staan.

Gemaakt door
Foto van Marianne Lourens. Marianne is een witte vrouw met halflang rood haar en blauwe ogen. Ze heeft blauwgrijze blouse aan en een zwarte colbert.

Marianne Lourens

gedreven (eind)redacteur - punctuele projectleider - mensgericht
Zorg en Sociaal domein
Foto van Mary van den Wijngaart. Mary is een witte vrouw met halflang donkerblond haar en bruine ogen. Door de afsnijding van de foto is haar outfit niet zichtbaar.

Mary van den Wijngaart

gezondheidswetenschapper – praktijkgerichte onderzoeker
Zorg en Sociaal domein