EMMA wil bijdragen aan een duurzame en inclusieve samenleving waarin iedereen een stem heeft. We werken samen met overheid en burgers aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. We delen onze kennis over zes verschillende thema’s, waaronder Zorg & Samenleven. Welke ontwikkelingen verwachten onze inhoudelijke experts op dit gebied dit jaar?

Ik ben Mary van den Wijngaart, inhoudelijk expert voor het thema Zorg en Samenleven bij EMMA. Ik ben senior onderzoeker en adviseur op het gebied van zorg en sociaal domein. Mijn motivatie is heel simpel: ik wil graag bijdragen aan een betere samenleving voor iedereen. Mijn hart ligt bij de zorg. Ik heb niet voor niets een verpleegkundige achtergrond. En ik heb gezondheidswetenschappen gestudeerd om te kunnen bijdragen aan de professionalisering van de zorg. En aan het versterken van de positie van mensen die zorg nodig hebben. Daar maak ik me – nu al zo’n 25 jaar – hard voor.

Zorginfarct

We kunnen nu al niet meer voldoen aan de vraag om zorg, wachtlijsten zijn inmiddels standaard. In de toekomst, als de dubbele vergrijzing op haar top is, al helemaal niet meer. Er wordt van alles gedaan om dit zorginfarct op te lossen, dan wel af te wenden. Maar dit zal niet voldoende zijn. We zullen moeten accepteren dat de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg minder wordt. Een 7 is niet meer haalbaar. Ik verwacht dat dit in 2023 voelbaarder zal worden. Ik hoop dat we dit jaar de tijd gaan nemen om hierover een maatschappelijk, professioneel en ethisch debat te voeren. Waar ligt de ondergrens? Aan welke publieke waarden kunnen we tornen? Maar ook: hoe beschermen we onze professionals?

Gemaakt door
Foto van Mary van den Wijngaart. Mary is een witte vrouw met halflang donkerblond haar en bruine ogen. Door de afsnijding van de foto is haar outfit niet zichtbaar.

Mary van den Wijngaart

gezondheidswetenschapper – praktijkgerichte onderzoeker
Zorg en Sociaal domein