De effectieve aanpak van criminele families bestaat niet. Alles draait om aandacht voor situatie, context en maatwerk. Met het boek ‘interveniëren in criminele families’ willen de onderzoekers alle professionals inspireren die bij en voor gemeenten vat proberen te krijgen op deze complexe problematiek. Op 30 april presenteren de onderzoekers online hun boek.

Het boek ‘Interveniëren in criminele families’ is het resultaat van een tweejarig onderzoek in opdracht van Politie & Wetenschap naar de aanpak van criminele families in Nederland. Uitgevoerd door EMMA’s Hans Moors en Anne Boer, hoogleraar criminologie Toine Spapens en Rik Ceulen.

Vitale kennis voor professionals

De onderzoekers laten zien wat Nederlandse gemeenten doen om criminele families aan te pakken en de intergenerationele overdracht van criminaliteit te doorbreken. En hoe dat succesvol kan. Want ondanks de brede aandacht voor integrale samenwerking en de creatieve inzet van straf-, civiel- en bestuursrechtelijke middelen van de afgelopen jaren, valt er een wereld te winnen. Wat moet je in ieder geval weten als je met een op criminele families gerichte aanpak aan de slag wilt in je gemeente? Ook beantwoorden we met professionals vanuit zorg en veiligheid de vraag of we in staat zijn om samen een doel te formuleren voor de aanpak van criminele families. 

Programma boekpresentatie 30 april

Afgelopen weken hebben we ons programma aangepast naar wat goed werkt online. Bas Mesters en co-host Jasper Wegman nemen je mee in een kort en krachtig online uurtje 'criminele families'. Met een interview over de belangrijkste bevindingen van het boek en een kort panelgesprek over de aanpak van criminele families vanuit verschillende praktijken. Kunnen professionals uit verschillende domeinen tot een gezamenlijk antwoord komen hoe een ideale aanpak eruit ziet? Vragen aan de onderzoekers? Stel ze in de chat!

14.50 – 15.00 uur: Online inloop 

15.00 – 15.10 uur: Welkom & inleiding door Bas Mesters, voormalig Italië correspondent voor de NRC en NOS. Hij schreef in zijn tijd als correspondent veel over de maffia.

15.10 – 15.20 uur: Toelichting op het onderzoek: interview met onderzoeker Anne Boer

15.20 – 15.25 uur: Overhandiging eerste boekexemplaar

15.30 – 15.50 uur: Panelgesprek onder leiding van Bas Mesters. De aanpak van criminele families gezien vanuit verschillende domeinen, in gesprek met Kas Donkers (stadsmarinier ondermijning gemeente Breda), Connie Rijlaarsdam (zorgprofessional, verkozen tot meest invloedrijk persoon in de publieke gezondheid in 2017) en Toine Spapens (hoogleraar criminologie).

15.50 – 16.00 uur: Vragen en afsluiting

 

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.