Samen de duurzame toekomst verkennen
We horen het allemaal om ons heen: we zijn in een transitie naar een duurzame wereld. De energietransitie. Maar wat betekent dit nou eigenlijk in gewone mensentaal? Want vraag je eens af: wat houden de woorden “transitie” en “energie” nou eigenlijk concreet in? Niet alleen voor jou, maar ook voor de bakker op de hoek. De duurzame wereld maken we samen. Als we het samen moeten doen, dan moeten we elkaar eerst goed begrijpen. Het begint allemaal met luisteren.
Een duurzame wereld is een andere wereld. Een wereld waarin de lucht die we ademen schoner is. Voertuigen geluidloos zijn en waarin iedereen onvoorwaardelijk recht heeft op licht, warmte en water. Het is een fijne wereld. Een wereld die we achter willen laten voor onze kinderen. We hebben een mooi Nederland opgebouwd in de afgelopen decennia. Nu is het tijd om te verfijnen. Maar kijk om je heen. Dit vereist grote aanpassingen aan de huidige omgeving. Denk alleen maar aan wijken die van het aardgas afgaan of aan het plaatsen van windmolens in je buurt.
Slechts het begin
Met alleen een verhaal over de energietransitie en stijgende CO2-concentraties maak je als overheid of bedrijf geen vrienden. De plannen voor een nieuwe warmteleiding kunnen nog zo duurzaam zijn. Tóch blijft dit slechts het begin. Uiteindelijk is het slagen van grote duurzame projecten afhankelijk van groepen die hier dagelijks mee moeten gaan leven. Zoals bewoners. Daarom is het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Alleen door een relatie op te bouwen met elkaar en elkaars drijfveren, interpretaties en belangen in te zien, kunnen plannen uitgewerkt worden waar iedereen zich in kan vinden. Maar één ding is zeker: we willen allemaal een fijne, veilige en comfortabele omgeving. Laten we daarom op zoek gaan naar onze gedeelde ideeën over de toekomst om hier samen uit te komen.
“De plannen voor een nieuwe warmteleiding kunnen nog zo duurzaam zijn. Tóch blijft dit slechts het begin.”
EMMA ondersteunt klanten die zich bezighouden met dit soort vraagstukken. Vraagstukken waarin grote duurzame veranderingen goed contact met belanghebbende groepen vereisen. Zoals bewoners van wijken of straten waarin de veranderingen gaan plaatsvinden. De afgelopen jaren hebben wij verschillende manieren ontwikkeld om drijfveren van mensen te achterhalen. Drie aanpakken lichten we er uit:
Analyse van sentimenten
Een van de manieren om te weten wat er leeft is door een media-analyse en een analyse van social netwerken. Zo kunnen we een analyse maken van de associaties die mensen hebben bij duurzaamheid (en bij andere onderwerpen) en brengen we het sentiment bij verschillende doelgroepen in kaart.
Wat speelt er in een wijk?
Een andere manier is door in kaart te brengen wat er speelt in de wijk. Hiervoor combineren we kwantitatieve methoden en straatinterviews om op wijkniveau inzicht te geven in wat er wel en niet speelt bij bewoners. Dit geeft ook zicht op wat zij belangrijk vinden. En wat een goede opening voor een gesprek kan zijn.
Het gesprek
In gesprekken in een klein gezelschap leer je van elkaar. Aan het eind van het gesprek heb je niet allemaal hetzelfde standpunt, maar wel gehoord waarom anderen anders denken. Dit zorgt op termijn voor meer begrip en inzicht.
Interesse in één van deze methoden? Of op zoek naar een effectief communicatietraject? Neem dan contact op met Jonneke Stans of Özkan Larcin.