‘De geldzorgen die iemand heeft, daar zit altijd een levensverhaal achter. En om die geldproblemen op te lossen, is het belangrijk dat dat verhaal gehoord wordt’, aldus Dayenne Tempo. Zij is een van de ambassadeurs voor de campagne Kom uit je schuld van het ministerie van SZW.

Dayenne durfde het zelf ook aan om haar levensverhaal te vertellen. Niet alleen aan haar familie en vrienden, maar ook aan de Belastingdienst, haar hulpverleners in Zuidoost en nu vandaag, aan staatssecretaris Tamara van Ark.

De afgelopen tijd werkte EMMA achter de schermen samen met zeven Nederlanders die te maken hebben (gehad) met grote geldproblemen. Op de campagnesite www.komuitjeschuld.nl vertellen ze over het ontstaan van die schulden en het moment dat ze besloten hun schaamte van zich af te zetten en hulp te zoeken - hun coming out.

Zij doen dit voor die naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland, die problematische schulden hebben of een risico daarop. Ambassadeur Tarif Heljanan: ‘Ik zeg nu tegen iedereen met schulden: zorg dat je schuldhulp krijgt – die mensen zijn er voor jou. Zij helpen je om je geldzaken weer op orde te krijgen.’

Uit onderzoek blijkt dat mensen met schulden vaak geen hulp zoeken of dit pas erg laat doen. Oorzaken zijn vaak schaamte of trots. Hierdoor stapelen de problemen zich op. De regering wil dit schuldentaboe doorbreken en roept met de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’ op om geldzorgen bespreekbaar te maken. Staatssecretaris Van Ark lanceerde de campagne vandaag in Rotterdam, in het gezelschap van 5 van de 7 ambassadeurs en bestuurders uit het Samenwerkingsverband Brede Schuldenaanpak, medeafzender van deze campagne.

Benieuwd naar de verhalen? Kijk op: www.komuitjeschuld.nl.

Geschreven door

Franka de Vilder

bevlogen sociologe – inhoudelijk gedreven adviseur – sociaal en groen

Inspiratie over Zorg en Samenleven?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.