Merel is een witte vrouw met donker blonde krullen en blauwe ogen.

Merel Rietveld

journalist – redacteur – beelddenker

Bruggenbouwer 

Merel wil mensen in hun kracht zetten. Door zich te verdiepen, te luisteren en te verplaatsen in de ander. Daarbij staan transparantie, betrouwbaarheid en loyaliteit voor haar hoog in het vaandel. Hiermee hoopt zij dat mensen haar vertrouwen met hun unieke verhalen en hen een podium kan bieden om die te delen. 

Tekst en beeld tot leven 

Het woordje ‘waarom’ kwam al vroegtijdig in het woordenboek van Merel voor. Er moest eerst grondig onderzoek worden gedaan, voordat zij een antwoord voor lief nam. De hang naar hoor- en wederhoor en rechtvaardigheid bracht haar bij de studie Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht (HU). Met daarnaast een fascinatie voor beeld en vormgeving kan Merel complexe materie in tekst en beeld tot leven brengen. 

Na een onderzoek naar hoe Balkan-vluchtelingen uit de jaren ’90 in Duitsland zijn opgenomen, reisde Merel naar Berlijn voor een fotoreportage over de Interkulturelle Garten Rosenduft. Dit is een tuin waar mensen uit voormalig Joegoslavië arbeidstherapie krijgen en geholpen worden met integreren. De indrukwekkende ervaring zorgde voor een duidelijke richting in haar verdere loopbaan: maatschappelijke kwesties vertellen, door de ogen van mensen. 

Regie houden 

Naast onderzoek doen, interviews afnemen, verhalen bundelen en die begrijpelijk maken voor de buitenwereld, houdt Merel ook graag de regie over een project. Bij Koffietijd leidde zij o.a. de Borstkankermaand 2020 en Tweede Kamerverkiezingen 2021. Ook gaat Merel graag uitdagingen aan en zette de Koffietijd podcast ‘Ongemakkelijke Onderwerpen’. op. Daarbij ging zij altijd op zoek naar het menselijke aspect van een verhaal. 

Boodschap overbrengen 

Net zoals EMMA wil Merel verbinden. Door de veelzijdigheid van haar werk heeft zij geleerd om alle belangen van de betrokken partijen nauw in de gaten te houden, maar ook goed te overwegen hoe een boodschap het beste kan worden overgebracht zonder mensen het gevoel te geven hen iets op te leggen. 

Achtergrond 

  • BA Journalistiek, Hogeschool Utrecht 
  • Redacteur Koffietijd & 5 Uur Live (later 5 Uur Show), Talpa 
  • Planning, productie & verslaggeving NH Nieuws, RTV Noord-Holland 

rietveld@emma.nl
LinkedIn