Voor wie je ook content maakt: iedereen zou het moeten kunnen zien, lezen en begrijpen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Zo heb je met een visuele beperking al snel moeite met het onderscheiden van letters in een tekst. En als je de Nederlandse taal nog niet goed beheerst, kunnen ingewikkelde woorden ervoor zorgen dat je de essentie mist. Redacteur Valerie van Niel legt uit hoe je je teksten met een paar kleine aanpassingen toegankelijker maakt, zodat ze voor iedereen te begrijpen zijn.

Vorm

Toegankelijke content begint bij een goede eerste indruk. Wat je ook wilt vertellen: als het visueel niet uitnodigt om te lezen of bekijken, zal je lezer je verhaal overslaan. Bij het schrijven van een tekst zijn er verschillende trucjes die ervoor zorgen dat je tekst aantrekkelijk en overzichtelijk oogt:

Verdeel je tekst in korte alinea’s van maximaal 7 á 8 zinnen

Zijn alinea’s te lang of worden witregels helemaal vermeden? Dan raakt je lezer al gauw de weg kwijt in een eindeloos labyrint aan woorden.

Gebruik tussenkoppen

Als je toch bezig bent met alinea’s, zet er dan een tussenkop boven. Eentje die de kern van de alinea omvat. Lezers scannen vaak als eerste je tekst en gaan daarbij eerst de koppen af.

Gebruik contrasterende kleuren voor de tekst en de achtergrond

Zwarte letters op een witte achtergrond lezen toch veel prettiger dan bijvoorbeeld een blauwe tekst op een paarse achtergrond?

Taal

Gebruik je in je teksten veel moeilijke woorden, lange zinnen en een scala aan hulpwerkwoorden? Hiermee sluit je veel lezers uit. Neem daarom het taalniveau van je tekst onder de loep.

De taal beheersen

Een taalniveau zegt iets over in hoeverre iemand een taal beheerst in schrift, lezen en spreken. Er zijn 6 taalniveaus, waarvan A1 het laagste niveau is en C2 het hoogste. Als je de Nederlandse taal op het laagste niveau (A1) beheerst, kun je eenvoudige, alledaagse woorden herkennen en korte, vaak terugkerende zinnen lezen en begrijpen. Denk hierbij aan slogans die je op reclameposters ziet. Als je de taal op het hoogste niveau (C2) beheerst, begrijp je vrijwel alles wat je hoort of leest. Je kan verbanden leggen tussen teksten en bijvoorbeeld samenvattingen ervan maken.

Schrijven op B1-niveau

Voor het grootste deel van de mensen in Nederland (ongeveer 80%) geldt dat zij teksten kunnen begrijpen die op B1-niveau geschreven zijn. Bouw je jouw tekst op deze manier op, dan maak je deze inhoudelijk toegankelijk voor een grote groep mensen. Denk bij het schrijven aan de volgende punten:

  • Schrijf korte zinnen zonder tangconstructies.
  • Ga spaarzaam om met de komma, gebruik deze af en toe.
  • Gebruik eenvoudige en alledaagse woorden. Denk aan ‘goed’ in plaats van ‘correct’, ‘meedoen’ in plaats van ‘participeren’.
  • Gebruik actieve werkwoorden en vermijd hulpwerkwoorden.
  • Schrijf praktisch en gebruik voorbeelden uit de praktijk.

Tot slot: het leest ook nog eens prettig, voor iedereen!

Beeld

Voor sommige mensen kan het lastig zijn om goed te zien wat een foto, illustratie of video laat zien. Bijvoorbeeld wanneer je een visuele beperking hebt. Met wat eenvoudige aanpassingen maak je de informatie van deze beelden voor hen beter zichtbaar:

  • Gebruik beelden met een hoog contrast of verhoog het contrast van een bestaand beeld in een fotobewerkingsprogramma.
  • Geef elk beeld een aparte tekstuele beschrijving. Dit heet ook wel een alternatieve tekst of ALT-tekst. Maak daarnaast voor elke video een uitgeschreven tekst van wat er gezegd wordt in de video.
  • Plaats beelden zo dat de lezer deze zelf kan uitvergroten en verkleinen.

 

Gemaakt door
Foto van Valerie van Niel. Valerie is een witte vrouw met lang blond haar en groene ogen. Ze draagt een zwarte trui en heeft gouden oorbellen in.

Valerie van Niel

redacteur – creatieve ontwerper – fotografie
Zorg en Sociaal domein