Laatst zette een dochter van een vriendin trots een foto online van haarzelf en een aantal medestudenten met Tim Hofman. U weet wel, die BNN-presentator die landelijk hogescholen en universiteiten langsgaat met een pleidooi voor een vrije dag om te kunnen stemmen. Meteen vroeg ik haar of ze nu ook ging stemmen. Dat laatste wist ze nog niet, maar het initiatief van Hofman vond ze in elk geval leuk.

Ze is niet de enige die twijfelt. Onder jongeren is stemmen sowieso niet populair. Of een vrije dag iets daaraan verandert, is maar de vraag. Al vindt het initiatief wel gretig navolg bij invloedrijke jonge vloggers en bloggers, die hun volgers op het hart drukken dat het belangrijk is om je stem in vrijheid te laten horen. Politiek blijft voor de meesten een ver-van-mijn-bed-show.

Toch is het wel sympathiek te noemen, dat pleidooi van Hofman. In het buitenland zijn de meeste verkiezingen altijd op een zondag, een vrije dag dus. Op zondag stemmen zal in Nederland bij een deel van de bevolking verkeerd vallen, dus de woensdag als vrije dag instellen kan een goede optie zijn. Maar dat kan net zo uitpakken als de vrije dag op Prinsjesdag op scholen in en rond Den Haag: je bent blij met de vrije tijd, maar je gaat die zeker niet gebruiken om de gouden koets te zien. Want waarom zou je dat doen en wat levert het je op?

'Democratie, het recht hebben om te stemmen, moet je leren, thuis, op school en van en met elkaar.'

Daar zit ook de crux. Democratie, het recht hebben om te stemmen, moet je leren, thuis, op school en van en met elkaar. En ja, misschien of juist ook van populaire presentatoren als Tim Hofman. Al vermoed ik dat de meeste jongeren vooral voor een ‘selfie’ zijn verhaal aanhoren, hij heeft een missie: je mag in vrijheid stemmen. En hij brengt politiek en democratie op een leuke manier onder de aandacht. Net als de ‘kamergotchi’ van Lubach. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Gemaakt door

Marguerite de Ruijter

gedegen projectleider - redacteur – romanschrijver

Inspiratie over Bestuur en Governance?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.