Foto van Lidwien van de Wijngaert. Lidwien is een witte vrouw met donkerbruin haar en donkere ogen. Ze heeft haar haren vastgebonden en draagt een roze blouse en een rode colbert.

Lidwien van de Wijngaert

communicatiewetenschapper - onderzoeker

Lidwien is onderzoeker in hart en nieren. Ze houdt van nieuwe, innovatieve onderzoeksmethoden. Liefst methoden waarbij je kan tellen en turven: surveys, netwerk analyses, conjoint analyses - het zijn allemaal mooie instrumenten om inzicht te krijgen in wat er gaande is in de samenleving. Werd ooit door haar scriptiebegeleider een vierjarige kleuter in Artis genoemd omdat ze bleef vragen: 'Waarom?'

Mens en technologie

Technologie biedt heel veel mogelijkheden. Maar het zijn mensen die bepalen hoe technologie wordt gebruikt. Lidwien's expertise is het begrijpen van de inzet van ICT bij de overheid vanuit dat perspectief. Door theorie en praktijk met elkaar te verbinden krijgt onderzoek bovendien meer diepte. Een wisselwerking waar zowel wetenschap als samenleving van kunnen profiteren. 

Onderzoek naar online discriminatie

In het onderzoek naar online discriminatie dat we uitvoerden voor het Ministerie van Sociale zaken en Veiligheid hebben we conjoint analyse gebruikt om inzicht te krijgen in wat mensen op sociale media als discriminatie ervaren. Als je vanuit dat inzicht een communicatiecampagne ontwikkelt om discriminatie tegen te gaan, is de kans op succes een stuk groter. 

Visualisaties

Onderzoeksresultaten presenteert ze met mooie, inzichtelijke visualisaties. Door advies te geven op basis van onderzoek levert Lidwien een bijdrage aan een verbonden samenleving.

Achtergrond en (enkele) publicaties

  • Hoogleraar Communicatie in Organisaties – Radboud Universiteit Nijmegen. 
  • Studie Communicatiewetenschap – Universiteit van Amsterdam
  • Promoveerde aan de Universiteit Utrecht, op de relatie tussen informatiebehoefte en (nieuwe) mediakeuze
  • Onderzocht de mogelijkheden voor overheden om actief te participeren op sociale media
  • Ontwikkelde een methodiek om te toetsen hoe inclusief overheidsdienstverlening is

vandewijngaert@emma.nl
LinkedIn