Annemieke is een witte vrouw met rood haar en blauwe ogen. Ze draagt een oranje shirt.

Annemieke Bijker

Politicoloog- Inclusieve besluitvorming- Groen hart

Wat Annemieke betreft is er maar één onderwerp belangrijk in deze tijd: de klimaat- en ecologische crisis. Ze zet zich als politicoloog en praktisch idealist dan ook zoveel mogelijk in om dit tegen te gaan. Haar wapen in de strijd? Een goed (klimaat) gesprek, oftewel een verbindende gedachtewisseling waarin ruimte is voor alle invalshoeken.

Groen hart

Vanuit de urgentie die Annemieke voelt, is zij een betrokken en gemotiveerde kracht op duurzaamheidsvraagstukken.  Vanuit die bevlogenheid is ze als beleidsambtenaar duurzaamheid terechtgekomen bij de gemeente Bergen op Zoom. Hier leerde ze alles over klimaatadaptatie, Regionale Energie Strategieën en nog vele andere duurzaamheidsthema’s. Als politicoloog, gespecialiseerd in politiek en media, vond ze daar een ideale plek om zichzelf te ontwikkelen tot een politiek communicatie- expert. Bij Annemieke vind je een groen hart en goed gevoel voor politieke sensitiviteit. Zo weet ze zelfs over de meest lastige onderwerpen effectief te communiceren.  

Burgerberaad- fanaat

Een duurzame transitie is volgens Annemieke ook een inclusieve en democratische transitie. Niet gek dat ze zich al jaren verdiept in het onderwerp burgerberaden. Het boekje Tegen Verkiezingen van David van Reybrouck uit 2014 sloeg bij haar in als een bom. Vanaf dat het lezen hiervan is ze warm pleitbezorger van deze toevoeging aan het democratisch bestel. Dat ze jaren later als gespreksleider aan tafel zou zitten bij een van de eerste burgerberaden in de RES West- Brabant, was een droom die uitkwam. Tijdens dit burgerberaad kwam ze EMMA tegen, en de rest is geschiedenis.

Leuke vergaderingen

Als facilitator op het gebied van verschillende gespreks- en besluitvormingsmethodieken (zoals sociocratie en Deep Democracy) brengt zij die democratisering ook in de dagelijkse praktijk. In vergaderingen en bijeenkomsten weet zij de kracht van de tegenstellingen te vieren en een setting te creëren waarin er ruimte is voor dialoog en twijfel. Ze zit vergaderingen graag voor, want dan zijn ze tenminste leuk. Dit betekent: er kan gelachen worden en we bereiken wat we willen. Met haar frisse en creatieve blik, geeft ze energie aan bijeenkomsten en samenwerkingen.

Achtergrond

  • Facilitator Deep Democracy en consent-besluitvorming/sociocratie
  • Vrijwilliger bij stichting KlimaatGesprekken als Klimaatcoach
  • Hiervoor ruim 3 jaar beleids- en communicatie adviseur duurzaamheid bij een middelgrote gemeente
  • Daarvoor trainee informatie- & verandermanagement bij DisGover, voor verschillende overheidsorganisaties
  • Politicologie, Leiden (Msc.)

 

bijker@emma.nl
LinkedIn