Wat vinden bewoners van de Bomenbuurt in Den Haag belangrijk bij het vernieuwen van straten en pleinen? Die vraag stond centraal tijdens het Bomenbuurtberaad in het najaar van 2024. In vier bijeenkomsten dachten inwoners en ondernemers uit de wijk mee over de toekomst van hun buurt. Daarbij moesten soms lastige keuzes worden gemaakt.

Een groepje buurtbewoners zit rondom de poster en tekent ideeën op.
Een groepje deelnemers van het Bomenbuurtberaad tekent ideeën uit op een poster.
Maria Angenent van Stichting Bewoners Organisatie Bomenbuurt houdt een praatje voor de deelnemers.
Maria Angenent van Stichting Bewoners Organisatie Bomenbuurt houdt een praatje
Tijdens de excursie worden notities en foto's gemaakt.
Een groepje maakt notities tijdens de excursie
Grote opkomst bij de inloopmiddag voor buurtbewoners.
Grote opkomst bij de inloopmiddag voor bewoners
Nieuwsgierige buurtbewoners kijken naar de posters van eerdere bijeenkomsten.
Nieuwsgierige buurtbewoners kijken naar de posters van vorige bijeenkomsten
Een deelnemer tekent zijn ideeën over de Thomsonlaan uit.
Een deelnemer tekent zijn ideeën over de Thomsonlaan uit

Waarom een burgerberaad? Bij EMMA geloven we in de kracht van dialoog en de wijsheid van burgers. Burgerberaden zijn voor ons meer dan alleen een manier om inwoners te betrekken; ze vormen een aanvulling op de democratie. In een tijd waarin het vertrouwen in de overheid soms wankel is, bieden burgerberaden een platform voor open en eerlijke gesprekken. Ze stellen burgers in staat om actief deel te nemen aan besluitvorming en om hun stem te laten horen. Door een gemixte groep burgers te betrekken bij een vraagstuk, komen verschillende perspectieven samen in adviezen en oplossingen. Hiermee dragen we bij aan verbinding, draagvlak en vertrouwen.

Wie is er geboren in de Bomenbuurt, en wie woont er pas net? Wie heeft een auto, en wie verplaatst zich vooral te voet? Deze en andere vragen stonden op de bingokaart die deelnemers invulden tijdens de kennismaking. Zo leerden de gelote deelnemers elkaar meteen beter kennen—belangrijk, want zij moesten samen beslissingen nemen over de inrichting van hun geliefde wijk.

De Bomenbuurt bestaat uit smalle, vooroorlogse straatjes, waar de ruimte beperkt is. Tweerichtingsverkeer, parkeerruimte, veilige fietspaden én ruimte voor groen, spelen en wandelen? In veel straten past dat simpelweg niet allemaal. Om goed zicht te krijgen op wat bewoners belangrijk vinden, vroeg de gemeente Den Haag bureau EMMA om een burgerberaad te organiseren. Het doel: samen tot een programma van eisen komen. 

De wijk door de ogen van bewoners

Het beraad begon met een excursie door de buurt. Op een zonnige nazomerdag trokken deelnemers in groepjes door de wijk, gewapend met clipboards en een kleine foto-afdrukker. Ze legden hun favoriete én minst favoriete plekken vast: van fijne parkjes tot overvolle stoepen met fietsen. Deze inventarisatie vormde de basis voor de gesprekken in de volgende bijeenkomsten.

Een groepje bewoners tijdens de excursie.

 

Verbeelding en realisme

Daarna begon het echte werk. Landschapsarchitect Klaas Hilverda van de gemeente lichtte met schetsen toe welke keuzes er mogelijk zijn en welke randvoorwaarden gelden. Straten moeten immers voldoen aan wettelijke veiligheidsnormen. Terwijl de deelnemers ideeën uitwerkten, beantwoordden experts op het gebied van verkeer en gebiedsontwikkeling hun vragen. Wat kost het bijvoorbeeld om in elke straat vijf bomen bij te planten? En hoeveel parkeerplekken zouden daarvoor moeten wijken?

Grote opkomst bij inloopmiddag

De 50 deelnemers werkten in groepjes aan verschillende soorten straten—zoals smalle straten, pleinen en straten met een middenberm. Elk groepje tekende plannen uit op grote posters. Tijdens een drukbezochte inloopmiddag werden deze voor het eerst gepresenteerd. Zo’n 100 buurtbewoners kwamen langs, gewapend met stiften en post-its. Hun reacties en aanvullingen werden met knijpers aan waslijnen opgehangen. De zaal veranderde in een kleurrijk geheel vol betrokkenheid en goede ideeën.

Een waslijn met post its met tips

Resultaten en vervolg

Het programma van eisen dat uit het beraad voortkwam, bevat randvoorwaarden voor de herinrichting van de buurt. Denk aan het gewenste aantal parkeerplekken, extra bomen en speelruimte voor kinderen. Ook is een idee voor een groene wandelroute door de wijk gepresenteerd. Het document is inmiddels aangeboden aan wethouder Robert Barker en wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt, samen met de buurt.

En de deelnemers van het beraad? Die vonden het zo gezellig dat er inmiddels ook een borrelgroep is ontstaan!

Heb je ook een lastig vraagstuk waarvoor je de wijsheid van inwoners wel kunt gebruiken? 

Neem dan contact op met één van onze experts! 

Gemaakt door
Staand armen over elkaar lachend groen vriendelijk portretfoto

Annemieke Bijker

vernieuwend – dagvoorzitter – deep democracy
anne heeft bruin haar en blauwe ogen

Anne Kruger

creatief marketeer– socia(a)l – humor