Gekleurde afvalbakken, douchetimers en voetstapjes richting de trap: nudges die duurzaam gedrag stimuleren, zijn er genoeg. Maar van welke zijn ook de lange termijneffecten bekend? Gedragseconoom Robert Dur vroeg zich dat ook af en ging ernaar op zoek. ‘Eigenlijk ken ik er maar twee, maar die laten wel hoopgevende resultaten zien’. Onze gedragspsycholoog Tim de Jong keek met hem naar die twee experimenten.

Experiment 1: eerlijke belastingaangifte

Wat?

Hoe kan je mensen bewegen hun belastingaangifte eerlijker in te vullen?

Bij wie?

15.000 Noren, waarbij het twijfelachtig was of ze hun aangiften eerlijk invulden.

Hoe?

Met vier verschillende brieven:

  1. Standaardbrief: waarin wordt uitgelegd dat inkomen uit het buitenland opgegeven moet worden.

  2. Standaardbrief + moreel appel: dezelfde brief, met daarbij een mooie folder met foto’s van zaken die van belastinggeld worden betaald: de brandweer, gezondheidszorg, onderwijs, etc.

  3. Standaardbrief + waarschuwing: dezelfde brief, met daarbij een waarschuwingsbrief. Daarin stond dat de belastingdienst onderzoekt of inkomen uit het buitenland wel wordt opgegeven, en dat ze boetes uitdelen.

  4. De controlegroep kreeg geen brief.

Resultaat?

‘Ze vonden dat alle interventies op de korte termijn werkte (links), maar alleen de waarschuwingsbrief had na een jaar nog steeds effect. (rechts)’

Share reporting foreign incomeShare reporting foreign income (2)

 

Bron
Bott, K. M., Cappelen, A. W., Sorensen, E. O., & Tungodden, B. (2019). You’ve got mail: A randomised field experiment on taks evasion. Management Science, Articles in Advance, 1–19.

Experiment 2: energierapporten

Wat?

Bekend is dat een energierapport waarbij jouw energieverbruik wordt vergeleken met anderen in de buurt voor aanzienlijke energiebesparing kan zorgen. Maar welk effect heeft dit op de lange termijn?

Bij wie?

Amerikaanse huishoudens.

Hoe?

Een grote groep huishoudens kreeg vijf jaar lang regelmatig energierapporten toegestuurd. Een andere groep huishoudens kreeg twee jaar lang regelmatig energierapporten toegestuurd, daarna niet meer. Een derde groep (de controlegroep) kreeg nooit energierapporten.

Resultaat?

‘Je ziet dat de energiebesparing die met de energierapporten is gerealiseerd, voor de helft tenietgedaan wordt als je na twee jaar stopt met die rapporten. En in de groep waar nog steeds brieven op de deurmat vallen, daar blijft die energiebesparing behouden.’

Long Run Effects

Bron
Allcott, H., & Rogers, T. (2014). The Short-Run and Long-Run Effects of Behavioural Interventions: Experimental Evidence form Energy Conservation.
American Economic Review, 104, 3003-3037.

Wat concludeer jij op basis van deze twee studies? Wat weten we op dit moment van het beïnvloeden van duurzaam gedrag op de langere termijn?

‘Mijn voorlopige conclusie is dat we daar best optimistisch over kunnen zijn, want bij de belastingdienst studie zien we dat ondanks dat interventie niet is herhaald, dat in ieder geval één van de interventies een blijvend effect had, namelijk de waarschuwing.’

‘En bij die energierapporten zien we, dat je een interventie best vaak kan blijven herhalen, zonder dat mensen het zat raken. Tegelijk is ook klip en klaar dat er nog weinig bekend is over lange termijneffecten van nudging.’


Hier zou wel eens verandering in kunnen komen, want prof. Katherine Milkman is bezig met een onderzoeksgroep die zich speciaal op longitudinale studies richt. Al betekent dat natuurlijk ook dat we de komende jaren dus nog even geduld moeten hebben. Ken jij een studie die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat het ons weten! Via @emmaexperts of @durrobert