Zorg en Samenleven

Zorg en Samenleven

De zorg. Kroonjuweel van onze welvaartstaat. Nog wel. Want de zorg is steeds meer zelf tot zorg. De gemiddelde levensverwachting stijgt. De zorgkosten ook. Dat leidt tot fundamentele vragen. Waar stopt de thuiszorg en waar begint de mantelzorg? Wie heeft het uiteindelijk voor het zeggen – de specialist, de verzekeraar, de politiek? Of toch de assertieve patiënt, die op internet zelf aan het dokteren slaat en second en third opinions vraagt?

De zorg is steeds meer een level playing field. Het gezag van de witte jas is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. De specialist moet het dagelijks verdienen. En dan is er de stelselwijziging: Den Haag hevelde zorgtaken over naar de gemeente. Alhoewel de decentralisatie van de Jeugdzorg nog voor hoofdbrekens zorgt, gaan de overige zorgtaken het in de dagelijkse praktijk inmiddels vaak goed. Maar in de media wordt net die ene misstand opgepikt en uitvergroot. Hoe ga je daarmee om? 

In diezelfde beweging ontstaat een Nederland van verschillen. In de ene gemeente ontvang je andere zorg, dan in de andere. Op sommige plekken heb je meer recht op financiering van huishoudelijke hulp, op andere plekken meer kans op toekenning van ondersteuningsmiddelen. In die zin is de zorg wellicht exemplarisch voor een andere overheid, voor een Nederland van morgen, waarin we contextueel bepalen wat iemand écht nodig heeft. In plaats van ‘waar iemand recht op heeft’. En dient de zorg ons in dat opzicht als inspiratie.

 "Hoe groots Nederland is, kun je zien aan hoe goed Nederland voor kwetsbare mensen zorgt."

EMMA doet onderzoek. Naar de situatie in verpleeghuizen, bijvoorbeeld. En hoe het daar staat met de waardigheid van de bewoners. Naar de relatie tussen de zorg in het verzekeringspakket en de zorg in de praktijk. Naar de verhouding tussen de sociale omgeving van de burger en de systeemwereld van het beleid. We schrijven best practice-verhalen, die helpen tegen verspilling van middelen en energie. Telkens zoeken we naar de balans tussen beleid, protocol en menselijke maat.

U bent hier

Thema experts

Marianne Lourens

Mary van den Wijngaart

Carolien Hovenier

Franka de Vilder

Projecten

Onderzoek: Mensenrechten in het verpleeghuis

Knelpunten in kaart voor zorg chronische ziekten

Samen leren zorgen

Artikelen

Stel je voor: nooit meer kunnen ruiken

Tussen de 250.000 en 300.000 Nederlanders kunnen niet of nauwelijks ruiken. Zoet, zuur, zout, hartig en bitter...

Blijven we een fatsoenlijk land?

De verzorgingsstaat is een immense uitvinding, die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van Nederland. Deze...

Eigen kracht, samenkracht en ‘gemeentekracht’!

De gemeentelijke decentralisaties zijn inmiddels alweer een jaar een feit. Helaas moeten we constateren dat de beoogde...

Orgaandonatie zoals de Telefoongids

‘Ieder jaar sterven 150 mensen omdat een donororgaan te laat komt. Dat is een volle Tweede Kamer...

Eenzaamheid kan iedereen overkomen

‘Laatst schoof ik met enkele collega-schrijvers aan, op uitnodiging van Bibliotheek Oostland, bij de langste lunchtafel van...

Mis de laatste ontwikkelingen rondom Zorg en Samenleven niet.