Foto van Marianne van Bochove. Marianne is een witte vrouw met halflang bruin haar en bruine ogen. Marianne draagt een bril met ronde glazen en een geel vestje met een groen shirt eronder.

Marianne van Bochove

onderzoeker – socioloog – tegendraadse bruggenbouwer

‘Beste verbinder’ staat er op het wandtegeltje dat Marianne kreeg voor haar inspanningen om docenten en studenten nader tot elkaar te brengen aan de universiteit. Die verbinding legt zij niet alleen tussen mensen, maar ook tussen wetenschappelijke disciplines, onderzoeksmethoden en vooral ook tussen theorie en praktijk.

Menselijke maat

Hoe pakt beleid uit voor de mensen voor wie het is bedoeld? Dat is een terugkerende vraag in Mariannes onderzoek. Of het nu gaat om registraties in de ouderenzorg, regelgeving rond huisvesting of maatregelen tegen het coronavirus. Marianne komt snel tot de kern van het probleem en combineert rake sociologische analyses met concrete oplossingsrichtingen.

Rebels

‘O, je bent niet zo lief als ik dacht’, krijgt Marianne soms te horen. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en is niet bang om tegen de stroom in te gaan. In haar onderzoek gaat ze op zoek naar dwarse geesten. Zo onderzocht ze rebelse initiatiefnemers in de ouderenhuisvesting die de scheiding tussen wonen en zorg weten te overbruggen. Marianne schreef hierover een pamflet met inspirerende verhalen en een oproep tot actie: niet alleen denken maar ook doen! Inhoud-gedreven aan de slag gaan, dat is ook wat Marianne bij EMMA doet. Ze benut daarbij haar grote netwerk in de onderzoekswereld. 

Achtergrond

  • Werkt ook als senior onderzoeker bij kenniscentrum GUTs – De Haagse Hogeschool
  • Was universitair docent Health Care Governance – Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Promoveerde in 2012 aan de Erasmus Universiteit op een onderzoek naar stadsburgerschap en transnationale bindingen van hoogopgeleide migranten
  • Bachelor Sociologie – Master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
  • Thema’s: ongelijkheid, informele zorg, identiteit, huisvesting, migratie, participatie en burgerschap
     

Publicaties Marianne van Bochove

Zie www.mariannevanbochove.nl voor een volledig publicatieoverzicht van Marianne van Bochove

Een greep uit Mariannes publicaties

vanbochove@emma.nl
LinkedIn