Foto van Kosovare Duraku. Kosovare is een vrouw van kleur met zwarte lange krullen en donkerbruine ogen. Ze heeft een lichtroze jurk aan, maar door de afsnijding van de foto is alleen de bovenkant zichtbaar.

Kosovare Duraku

jurist – intersectioneel - schrijver – onderzoeker

duraku@emma.nl
LinkedIn

Een echt mensenrechten mens: Kosovare neemt in al haar onderzoeken het mensenrechtelijke aspect mee. Kritisch over juridische kwesties, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen – en altijd nieuwsgierig naar hoe verschillende mensen denken over verschillende problemen. Komt uit Kosovo, maar is geboren in Zwitserland en getogen in Enschede.

Activisme en bewustzijn

Voor gesprekken over anti-racisme, vrouwenrechten, LHBTQIAP-rechten en intersectioneel feminisme, ben je bij Kosovare aan het juiste adres. Als voormalig vluchteling raakten maatschappelijke thema’s haar altijd al, en heeft ze zich altijd beziggehouden met activisme en bewustzijn creëren. Onder andere door prikkelende opiniestukken te schrijven, zoals over het Nederlandse Nikabverbod. Ook startte ze in de aanloop naar de landelijke verkiezingen in 2021 een campagne 'Stem op een Zwarte vrouw of vrouw van kleur', die miljoenen mensen bereikte. Ook lichtte ze het belang van haar campagne toe in een Tussenruimte uitzending.

De (il)legaliteit van het Australische immigratiebeleid en het Nederlandse nikab-verbod

In 2015 verruilde Kosovare Enschede voor Sydney, waar ze stageliep bij een mensenrechtenorganisatie die zich inzette voor de rechten van vluchtelingenkinderen. In Groningen schreef ze tijdens haar dubbele master scripties over de legaliteit van het Australische immigratiebeleid en over de legaliteit van het Nederlandse nikab-verbod. En in Utrecht liep ze stage bij het College voor de Rechten van de Mens.

Achtergrond:

  • Dubbele master Global Criminal Law en International Human Rights Law (cum laude) (Rijksuniversiteit Groningen) 
  • Stages bij mensenrechtenorganisaties in Sydney, Australië en bij het College voor de Rechten van de Mens
  • Junior project officer gewerkt bij IDEA, een internationale debateducatie organisatie in Utrecht.
  • Premaster International and European Law (Rijksuniversiteit Groningen)
  • HBO-Rechten (Bachelor, Saxion Hogescholen)

Eerdere artikelen:

  • https://kosovotwopointzero.com/en/author/durakukosovare/
  • https://www.oneworld.nl/personen/kosovare-duraku/