Foto van Jiske Naber. Jiske is een witte vrouw met halflang donkerbruin haar en blauwe ogen. Ze draagt een zwarte blouse en lacht in de camera.

Jiske Naber

redacteur - klimaatverandering - mens en gedrag

Jiske oogt rustig, bedachtzaam, maar als het erop aankomt, maakt ze net die ene scherpe opmerking of rake observatie die alles in perspectief plaatst. Kan daardoor goed tot de kern komen en oplossingen aandragen uit onverwachte hoek. Heb je Jiske in het team of als projectleider, dan kun je daarop bouwen. Betrouwbaarheid en loyaliteit staan bij haar hoog in het vaandel.

In beweging

De meest intrigerende vraag: hoe krijg je mensen in beweging? Vooral als het gaat om lange termijnzaken, zoals klimaatverandering. Jiske probeert daarin het kleine te vinden en het positieve te benadrukken. En verdiept zich daarvoor graag in gedragspsychologische inzichten en het toepassen van methodieken, zoals storytelling.

Inspireren

Het meest energie gevend? Verhalen schrijven waarbij de geïnterviewde haar inspireert. Vaak zijn het visionairs, voorlopers, mensen die zaken net op een andere manier bekijken. Zulke mensen sprak Jiske bijvoorbeeld voor de verhalenreeks over Brabanders en de energietransitie.

‘Mij is bijgebleven architect Harold van de Ven. Hij ontwerpt al sinds jaar en dag 0-op-de-meter huizen, met zijn woonplaats Best als proeftuin. Hij is zo bevlogen en vastberaden dat het anders kan. Ik voelde me achteraf schuldig dat ik mijn nieuwbouwhuis niet 100% energieneutraal had gemaakt. Mijn uitdaging: zijn enthousiasme en bevlogenheid te laten weerklinken op papier, zodat ook de lezer, net als ik, gemotiveerd raakt om het anders te doen.’

Achtergrond

  • Communicatiestudies, MA
  • Copywriting, Hogeschool Utrecht
  • Freelance tekstschrijver 

naber@emma.nl
LinkedIn