intersectioneel gedreven – doelgericht – enthousiaste empaat

Houda heeft ruim 7 jaar lang in Frankrijk gewoond. Daar heeft ze naast de Franse taal, vooral de gevolgen van polarisatie, marginalisatie en identiteitsvorming leren begrijpen. Houda: ‘Door de Franse seculiere en ‘universele’ waarden, is het lastig om de effecten van verschillen te zien. Zo belanden bepaalde minoriteiten makkelijker in de categorie van de gestigmatiseerde Franse burger. Polarisatie is hier een logisch gevolg van.

Het maakt dat Houda erop gebrand is om te begrijpen wat diverse mensen en gemeenschappen nodig hebben. Zodat veilige ruimtes gecreëerd kunnen worden, waarin mensen zichzelf kunnen zijn.  Hoe kunnen we zo’n veilige samenleving waarmaken?

Verschillen maken het verschil 

Houda doet dit vanuit een intersectionele blik, waarin ethniciteit, cultuur, gender, religie en klasse met elkaar verweven zijn. Maatschappelijke uitdagingen en ongelijkheden zijn verbonden en versterken elkaar. Als je wilt dat iedereen een steentje kan bijdragen, is het cruciaal om te weten wie waar tegenaan loopt.

Media-aandacht bij terroristische aanslagen

Tijdens haar studie onderzocht ze hoe media-aandacht van terroristische aanslagen vooroordelen en stigmatisering van Islam in het westen kan beïnvloeden. Bij het International Centre of Counter Terrorism (ICCT) verdiepte ze met meerdere projecten en onderzoeken haar interesse in het internationaal recht en anti-radicalisering praktijken.

Achtergrond:

  • Opleiding: BSc International Relations & Organizations, Universiteit Leiden 
  • Specialisatie: Law, Culture and Development 
  • Mede-oprichter en vice-vertegenwoordiger: MENA (Middle East & North Africa) studenten vereniging 
  • Spreekt naast Nederlands en Engels ook vloeiend Marokkaans Arabisch dialect en Frans