Hannah is een witte vrouw met lang, blond haar. Ze draagt een roestkleurige coltrui.

Hannah Jansen

Milieupsycholoog – gedragsverandering - buitenmens

Hannah is geboren op een landelijke boerderij in Zeerijp, met de nuchterheid en daadkrachtigheid die daarbij komt kijken. Daarna heeft Hannah 14 jaar in Zweden en Ierland gewoond. Ze is een echt buitenmens en brengt al haar vrije tijd buiten door. Overal waar ze wandelt of klimt ziet ze de effecten van de mens op de natuur: een belangrijke, wederzijdse relatie die ze wil waarborgen. Ook in haar werk vind ze een wederzijdse relatie belangrijk. Ze weet wanneer ze een leiderschapsrol aan moet nemen, maar ook wanneer ze een stapje terug kan nemen. Zo geeft ze iedereen de kans om bij te dragen.

Wetenschap als basis voor de praktijk

Hannah heeft vele interesses, maar er is één rode draad: verduurzaming in combinatie met gedragsverandering. Als wij willen slagen in een duurzamere leefomgeving en wereld gelooft Hannah dat we het niet het aan techniek en innovatie moeten overlaten, maar dat goede communicatie en gedragsverandering hand in hand moet gaan met technische innovaties. Het is volgens Hannah dan ook belangrijk om interventies en programma's op wetenschappelijk onderzoek te baseren. Omdat ze ziet dat het nog niet altijd gebeurt, kijkt ze met een kritisch oog naar haar projecten en is niet bang haar mening te geven.

De rode draad: duurzaamheid 

Ze studeerde psychologie in Ierland, en deed een master in Environmental Psychology in Groningen. Voor haar afstudeerproject onderzocht ze met boeren of de formulering van toekomstige effecten van klimaatverandering effect had op bezorgdheid, de kans op het ondernemen van actie, en het accepteren en toepassen van beleid. Ook hielp ze bij het verduurzamen van een buitensportwinkel aan de westkust van Ierland, onder andere door te zorgen dat gebruikte buitensport kleding en spullen weer een tweede leven krijgen. Verder maakte ze een duurzaamheidsrapport voor klanten en leveranciers, en ontwikkelde ze een strenge screening is voor nieuwe merken. Hannah was ook onderzoeksassistente bij een internationaal project dat onderzocht of expedities in de natuur kunnen helpen bij het re-integreren van jongvolwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt. (folmweb.com). Het project was zeer succesvol: 80% van de deelnemers was studeerde of werkte weer na afloop.

Achtergrond

  • Assistent retail manager bij Booley 
  • Research assistent bij het Limerick Institute of Technology
  • MSc Environmental Psychology aan Universiteit Groningen 
  • Bachelor Psychologie aan de Universiteit van Galway

jansen@wijzijnanne.nl
LinkedIn