placemaker – verbinder - avonturier

frenay@emma.nl 
LinkedIn

Waarom niet gewoon vandaag?

Als alle deelnemers aan het overleg nog bezig zijn met de visie, roept Guus: Waarom beginnen we niet gewoon vandaag? Want Guus doet en durft graag. Wil erop uit. Wil weten wat er speelt. Guus spreekt de taal van de wethouder, maar minstens zo goed de taal van de buurtbewoner. En Guus’ kracht is dat hij zorgt dat ze elkaar goed verstaan. Zo kan beleid zich verbinden met de samenleving.

De leefbare stad

Guus’ favoriete thema? De leefbaarheid in onze snel groeiende steden. Hoe zorg je dat we in die dynamische omgevingen goed met elkaar omgaan? De antwoorden vindt Guus door zelf op pad te gaan. Hoe ziet de ruimte eruit? Hoe wordt die gebruikt? Wat willen de ondernemers en bewoners? Guus gelooft heilig in het mobiliseren van de energie en het talent, die je - gewoon - in de wijk kunt vinden.

Placemaking

Dus: een koud en anoniem plein waar niemand wil verblijven? Guus realiseert placemaking in een dag. Hij gaat in geprek met bewoners, op zoek naar de dingen die je morgen samen kunt realiseren. En voegt de daad bij het woord. Door het plein samen met de bewoners te transformeren tot een plek die je uitnodigt. Een plek waar je wilt zijn en waar mensen zich thuis voelen, omdat ze zelf hebben meegdacht. De expert, dat is de gemeenschap zelf.

Achtergrond

  • Sociale geografie en Planologie (Groningen)
  • Sociale en Economische Geografie (Gent)