Foto van Bas Mesters. Bas is een witte man met donker haar en blauwe ogen. Hij draagt een donkere overhemd.

Bas Mesters

programmamaker - De Tussenruimte - journalist

Programmamaker De Tussenruimte

Bas is een eigenwijze journalist die als cultuurhistoricus graag ver terug en vooruitkijkt om het heden beter te begrijpen. Voor de Volkskrant onderzocht hij in de jaren negentig de multiculturele samenleving. Als correspondent Rome voor NRC en NOS waarschuwde hij in de jaren nul voor ondermijning door de georganiseerde criminaliteit. Als directeur van de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim brak hij een lans voor constructieve journalistiek. 

Zijn nieuwe stokpaardje is het persoonlijk voornaamwoord ‘wij’. In de Groene Amsterdammer schrijft hij een langlopende serie onder de titel Wie is Wij? Op zoek naar wat mensen bindt in Europa. Als kwartier- en programmamaker voor De Tussenruimte, EMMA’s podium voor onafhankelijk debat, programmeert hij de serie Wie is wij? De paradoxale samenleving.

Bij EMMA verdiept Bas zich in initiatieven rondom ‘nieuwe democratie’ - burgerschapsinitiatieven, coöperaties en de toepassing van the commons (gemeengoed) in stedelijke omgevingen. Hoe kan de overheid daarmee omgaan? Hoe kan zij macht, geld en invloed delen met burgers? In De Tussenruimte programmeert Bas expertmeetings en dialogen rondom deze vragen.

mesters@emma.nl
LinkedIn