Artikelen

De DDW: Franka's Top 5

Afgelopen weekend was Franka de Vilder op de Dutch Design Week (DDW), hét design event van Noord-Europa...

Op zoek naar de unieke identiteit van uw school

De uitdagingen in het onderwijs zijn bekend. Ook op de basisscholen: een tekort aan leraren, werkdruk, leerlingdaling...

Leerlingendaling: de feiten, cijfers en oorzaken

De cijfers liegen er niet om. De komende 10 jaar krijgt het voortgezet onderwijs te maken met...

Oppotten, Het Finse Model en de begroting: wat speelt er in onderwijsland?

Na het grote werkdrukdebat bij EMMA ging het debat volop door. Debby en Menno vatten de laatste...

De werkdruk paradox: onder grote werkdruk je leuke baan blijven beoefenen

'Hoe zit dat dan? Met plezier naar je werk gaan, maar toch lijden onder de werkdruk?'

Een bezoek aan de DDW door de ogen van Floor

De Dutch Design Week (DDW) is inmiddels zo’n begrip, dat ‘DDW’ geen introductie meer behoeft. Negen dagen lang opent Eindhoven zijn poorten voor zo’n 300.000 bezoekers. Op jacht naar tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Zo ook EMMA! Deels is EMMA aanwezig aan de hand van ‘eigen’ projecten, maar vooral ook om te delen, wat ons op de DDW raakt, inspireert of blij maakt.

EMMA meets DDW

Op 21 oktober is het weer zo ver: dan is in Eindhoven iedere designer, innovator en nieuwsgierige te vinden. De Dutch Design Week (DDW) is inmiddels zo’n begrip, dat ‘DDW’ geen introductie meer behoeft. Negen dagen lang opent Eindhoven zijn poorten voor zo’n 300.000 bezoekers. Op jacht naar tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Zo ook EMMA!

Door een supervarken weer vegetarisch eten?

Het is alweer even geleden sinds de Duurzaamheidschallenge is afgelopen. En inmiddels val ik weer in oude gewoonten. Maar de nieuwe film Okja heeft me op andere gedachten gebracht.

Leraren en schoolleiders gezocht!

Wat moet je als Nederlandse leerling in het primair en voortgezet onderwijs nu kennen en kunnen? In een wereld die verandert, verandert het antwoord op die vragen mee. Daarom komt er een vernieuwd curriculum. Curriculum.nu roept leraren, schoolleiders en scholen op om hieraan mee te werken.

Ouderen vertellen jongeren over de Tweede Wereldoorlog tijdens de Verhalenmarkt

Deze maand vieren we dat ons land 72 jaar geleden werd bevrijd van Nazi-Duitsland. Veel jongeren weten gelukkig niet hoe het is om in een bezet land te leven. Maar ze krijgen ook niet meer de verhalen mee van toen. Dat moet anders, zo dachten de organisatoren van de ‘verhalenmarkt'.

Het dak op met die duurzaamheids- challenge

Een maand lang heb ik alleen groente, fruit, noten, zaden, vis en vlees gegeten. Geen kaas, zuivel, brood, pasta, rijst, peulvruchten, suiker en bewerkte voeding. Best een uitdaging voor een koolhydraattype zoals ik.

Zorginnovaties en de gebruikers. Van ‘a match made in heaven’ is veelal nog geen sprake!

Innovatie lijkt het sleutelbegrip te zijn om de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Innovaties moeten ervoor zorgen dat met minder middelen meer kan. En dat kwetsbare burgers langer zelfredzaam zijn en blijven.

Constructieve journalistiek: verander het verhaal, verander de wereld

Door de berichtgeving in de media lijkt het alsof de narigheid in de wereld steeds groter wordt, maar statistisch gezien zijn er nu minder oorlogen en hongersnoden dan ooit.

De deeleconomie werkt. Alleen in de zorg nog niet.

‘Ziekenhuis is steeds meer kwijt aan spulletjes’, berichtte de NOS op 27 oktober. Het is niet de eerste keer dat de hoge kosten voor ziekenhuismaterieel in het nieuws komen.

De stad van de toekomst

De komende decennia trekken steeds meer mensen naar de stad. Een veelgehoorde voorspelling is dat in 2050 70% van de mensen in de stad woont.

Van lineair naar circulair

Onze samenleving draait op wat de aarde ons geeft: we gebruiken de grondstoffen voor voedsel, onderdak, warmte, kleding, elektrische apparaten en mobiliteit.

Waarom onderwijs vernieuwen? Is verbeteren niet genoeg?

Hoe vernieuw en verbeter je het onderwijs? Er zijn bibliotheken over volgeschreven, en sinds kort kan hier ook een nieuw onderzoeksrapport aan worden toegevoegd: Combining forces.

Onze toekomst? Technologische revoluties en sociale onrust

De komende jaren zullen de technologische mogelijkheden alleen nog maar meer en groter worden. Maar in hoeverre zijn deze kansen nog ethisch verantwoord?

De natuur als inspiratiebron

Think out of the box . Je hebt het jezelf of een ander vast talloze keren horen zeggen. Op zoek naar dat ene innovatieve idee. Oneindig veel manieren hebben we ervoor ontwikkeld. Terwijl je soms alleen maar om je heen hoeft te kijken.

Groningen: een nieuwe Silicon Valley

De provincie Groningen gaat met grote stappen vooruit. De leegte die aardgasbellen hebben achtergelaten moet worden opgevuld...

U bent hier