Handreiking Burgerberaden
Hoofdafbeelding
EMMA
Met trots presenteren wij de Handreiking Burgerberaden. In deze handreiking nemen we je mee in alle stappen en overwegingen rondom de organisatie van een burgerberaad of burgerforum. We maakten deze handreiking in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), in samenwerking met Moventem.
In de handreiking burgerberaden lees je alles over de stappen die je zet voor, tijdens en na een burgerberaad of burgerforum. Welke keuzes zijn er te maken? En welke voor- en nadelen hangen daaraan vast?
De handreiking geeft onder andere antwoord op de vragen: Hoe formuleer je een goede vraag en mandaat? Welke rollen heb je binnen een projectteam? Wat is het belang van gespreksbegeleiding? Hoe zorg je dat ook mensen buiten het burgerberaad of burgerforum worden betrokken? Wat komt er verder aan praktische organisatie kijken bij een burgerberaad? Wat zijn de kosten? En hoe zorg je voor een goede afronding én langdurige betrokkenheid?
Lessen uit acht pilotgemeenten
De handreiking bevat de belangrijkste lessen uit de ervaringen van acht pilotgemeenten, ondersteund door inzichten uit binnen- en buitenlandse burgerberaden.
In de afgelopen 1,5 jaar hebben we samen geleerd, ervaringen uitgewisseld en kennis opgebouwd. Vragen daarbij waren: hoe kunnen we een burgerberaad zo inbedden in onze representatieve democratie dat het deze versterkt? Hoe kunnen we daarbij meer mensen laten meedoen, zeggenschap en invloed geven op wat hen raakt? Wat werkt en wat helpt in de praktijk om een burgerberaad tot een succes te maken? De handreiking belicht al die details die in de praktijk van belang zijn, in verschillende fasen van het proces.
Belang handreiking burgerberaden
Steeds meer gemeentebesturen willen de betrokkenheid van hun inwoners vergroten met burgerberaden. Deze vorm van democratische vernieuwing biedt een krachtige manier om inwoners direct te betrekken bij belangrijke beslissingen die hun gemeenschap raken. De handreiking is dan ook een must-read voor alle gemeenten die hun democratie willen versterken en vernieuwen door inwoners daadwerkelijk invloed te geven op beslissingen die hen direct aangaan.
De handreiking is geschreven in het kader van de VNG/BZK pilot burgerfora.
Download hier de handreiking burgerberaden
Wil je verder praten over de handreiking? Neem dan zeker eens contact op met Tess, Nina of Jan: