Er zijn woningen nodig in Nederland, véél woningen. In totaal moeten er ruim 900.000 nieuwe woningen bij komen tot 2030. Het kabinet maakte hiervoor bijna 11 miljard euro vrij, alle provincies maakten woningbouwafspraken voor de uitvoering. Processen en procedures moeten versimpeld worden, om woningbouw sneller te realiseren.

Als adviseurs bij een participatiebureau ervaren wij, Jan Maessen en Anne Verschraagen, in de praktijk hoe complex deze woningbouwprojecten zijn door de schaarse ruimte. Zo zien we met eigen ogen hoe nieuwbouw in bestaande wijken en structuren moet komen in Den Haag en Rotterdam. De leefbaarheid moet daar verbeteren, ondanks de toename van het aantal woningen en bijbehorende bouwwerkzaamheden. Ook zijn we betrokken bij de transformatie van de Rivierzone in Vlaardingen: van industrie naar wonen. Waar we intensief contact onderhouden met alle partijen, maar waar de grote industrie aan de overkant van de Nieuwe Maas toch een bezwaarschrift indient bij de Raad van State tegen de broodnodige woningbouwplannen in het gebied.

De projecten hebben impact op de ontwikkeling van steden, gebieden, maar vooral op het leven van mensen. Mensen die hopen een woning te vinden in het gebied en mensen die er al wonen. Achter iedere woning zit een persoonlijk verhaal. Het is zaak die niet uit het oog te verliezen bij de complexe trajacten om woningen te realiseren, want uiteindelijk zijn het de inwoners die een buurt maken.

In deze nieuwsbrief laten we inwoners, pioniers en onderzoekers aan het woord. Wat zijn de persoonlijke verhalen achter die 900.000 nieuwe woningen?

De impact van efficiëntie

In elk project verplaatsen we ons in onze doelgroepen, dat zijn vaak de inwoners van een wijk of een gebied. We gaan de wijken in, spreken met mensen voor wie we plannen maken. We zijn er trots op. Toch bekroop ons een naar gevoel tijdens het lezen van het boek ‘Rotterdam’ van Arjen van Veelen. Ook wij hebben een aantal jaren terug enthousiast staan klappen bij een lezing over de wederopbouw van Rotterdam. De positieve termen ‘wederopbouw’, ‘innovatie’ en ‘lef’ zijn aanstekelijk. Van Veelen laat ons een andere kant zien. Hij laat ons kennismaken met die inwoners voor wie geen oog was bij de wederopbouw van de stad. Van Veelen sprak met talloze stadsgenoten over de historie van de stad en de impact van woningbouwontwikkelingen. Hij ontdekte hoe efficiëntie de boventoon voert, terwijl de stad wel wat inefficiëntie kan gebruiken. En welke impact het heeft als bestaande wijken ontwikkeld worden tot nieuwe wijken, met te weinig oog voor de huidige bewoners.

Onze collega Sabien Brehler wandelde met Van Veelen door zijn Rotterdam. Vandaag is de eerste aflevering verschenen van de podcastserie ‘Onder de Rook’, waarin Van Veelen zijn ervaringen deelt. Luister hier de eerste aflevering van de podcastserie ‘Onder de Rook’.

Bouwen buiten begane paden

Onze collega Valerie van Niel brengt in een serie beeldessays ‘Bouwen buiten begane paden’ verschillende routes in beeld om aan een huis te komen. Woningeigenaren laten zien waar het pad hen heeft gebracht. In deze eerste editie is het de beurt aan Sarah Thiel. Verenigd met zeven andere huishoudens liet zij met haar vriend een huis bouwen in de wijk Feijenoord in Rotterdam.

Wooncoöperaties als oplossing voor woningnood?  

Wooncoöperaties zouden een oplossing kunnen bieden voor de woningnood. In VPRO Tegenlicht konden we eerder een groep jongeren in Amsterdam volgen die zelf een eigen wooncoöperatie begonnen. In De Tussenruimte vertelden vijf pioniers en experts over de nieuwste ontwikkelingen. Kan een wooncooperatie nieuwe kansen bieden op een woning, waar mensen prettiger kunnen wonen?

Kom je ook?

Webinar ‘Verdichting en leefbaarheid in kwetsbare wijken’ 

Op 23 maart organiseert Platform31 een webinar over verdichting en leefbaarheid in kwetsbare wijken. In deze wijken spelen veel opgaven zoals verduurzaming, aanpassing aan klimaatverandering en het bouwen van extra woningen. Tegelijkertijd spelen hier sociaalmaatschappelijke opgaven, zoals armoede en schulden, schooluitval en werkloosheid. Platform31 pleit ervoor om de aanpak van fysieke en sociale opgaven te combineren in een brede wijkaanpak. In hun webinar delen ze kennis zodat mensen die met herstructurering aan de slag gaan – zoals actieve bewoners, beleidsmakers, woningcorporaties en marktpartijen – het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden.

Congres ‘De Nieuwe Binnenstad’

Het congres De Nieuwe Binnenstad van Binnenlands Bestuur, op donderdag 20 april, zoomt in op de verandering van binnensteden. Van places to buy evolueren ze naar places to be waar het draait om prettig vertoeven. Deze verandering plaatst gemeenten voor uitdagingen. Het congres gaat in op vragen als: Hoe houden we de centra in tijden van online shoppen levendig, leefbaar en aantrekkelijk? Kunnen we wonen boven winkels en andere woonconcepten gemakkelijker maken? Hoe vergroen je de veelal versteende winkelgebieden? Welke plek krijgt de retail er nog wél, en hoe ziet dat er dan uit? En is het wandelen geblazen of mag de (elektrische) auto nog voorrijden?

Verder op EMMA.nl

Heb je deze artikelen al gelezen? 

Hoe gaan we genoegen nemen met minder zorg(kwaliteit) in 2023?

Hoe krijgen we meer democratie in 2023?

Van de omgevingswet tot de strijd om het weiland: hoe geven we de ruimte vorm in 2023?

Hoe maken we de energietransitie behapbaar voor iedereen in 2023?

Van polarisatie tot ondermijning: hoe gaan we met elkaar om in 2023?

Tot slot

Verder praten? Neem contact op met Jan Maessen of Anne Verschraagen.

We gaan graag in gesprek over hoe je meerdere oplossingen in de schaarse ruimte kunt combineren, maar tegelijkertijd oog houdt voor behoeften en belangen van mensen. Waar het aantal functies toeneemt, neemt ook het aantal betrokken partijen toe. Wij brengen in kaart welke partijen en belangen er spelen, zorgen voor de vormgeving en begeleiding van participatie, smeden samenwerkingen en allianties en maken de impact van ontwikkelingen zichtbaar.  

Volgende maand versturen we een nieuwsbrief waarin we je meenemen in een ander maatschappelijk thema. Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar redactie@emma.nl.

Vond je deze nieuwsbrief leuk en wil je ‘m tippen aan je vrienden of collega’s? Leuk! Je kan ‘m gewoon doorsturen.

Tot de volgende!  

Jan Maessen en Anne Verschraagen

Participatie-experts Ruimte en Wonen bij EMMA

 

EMMA-nieuwsbrief

Altijd op de hoogte?