Vandaag staat Martien ‘De godfather van Oss’ R. samen met zes andere verdachten voor de rechter. Ze werden na twee jaar onderzoek onder de naam 'Operatie Alpha' opgepakt, gebaseerd op unieke gronden: de familie R. wordt gezien als criminele organisatie.

Dit weekend publiceerden NRC en het Brabants Dagblad over de vandaag startende rechtszaak tegen Martien R. en zijn familieleden. Onderzoek naar de rol van families in de georganiseerde criminaliteit en de daarvan ondermijnende effecten door EMMA's Hans Moors en hoogleraar Criminologie Toine Spapens komt in beide artikelen duidelijk naar voren. 

Ook NOS schrijft vandaag:

Dat er een onderzoek gericht werd op een familie als criminele organisatie is bijzonder. Normaal moet er een concreet strafbaar feit gepleegd zijn.

Wordt er wel vaker een familiebril opgezet in de aanpak van (georganiseerde) criminaliteit in Nederland? En hoe pakken gemeenten deze hardnekkige problematiek aan? EMMA’s Hans Moors en Anne Boer deden samen met Rik Ceulen en Toine Spapens de afgelopen twee jaar onderzoek naar de aanpak van criminele families in Nederland.

Op 30 april 2020 presenteren Anne Boer, Hans Moors, Rik Ceulen en Toine Spapens hun boek bij EMMA. Binnenkort kunnen geïnteresseerden zich via deze website aanmelden om hierbij aanwezig te zijn.

 

Gemaakt door

Anne Boer

foto van anne in blauw overhemd, op het kantoor van emma
praktijkgerichte sociologe – denker én doener - verbinding zorg en veiligheid

Inspiratie over Veiligheid en Criminaliteit?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.