''Een glimp van een gezicht. Een gordijn dat nog net beweegt. Ik tuur naar boven. Stamp de kou uit mijn voeten en probeer de bel nog maar eens. Geen gehoor. Mijn blik dwaalt over de brievenbus en ziet wat ik al had verwacht: volledig verstopt door alle brieven. Ik schrijf op een van onze ‘u was niet thuis’ ansichtkaarten dat we langs zijn geweest om hulp aan te bieden vanwege de huurachterstand, en schuif deze onder de deur.''

Een week later komt dan toch het telefoontje. We zitten meteen een uur aan de telefoon, een uur waarin ze haar hele verhaal opbiecht. Het ging altijd goed, studeren en werken tegelijk. Tot ze minder uren ging werken omdat haar school te druk werd. Langzaam begonnen de rekeningen zich op te stapelen. Uit schaamte vertelde ze dit niemand. Haar ouders had ze al een half jaar afgehouden, want ze zouden het direct opmerken als ze haar thuis zouden zien. Want wat waren ze trots geweest toen ze dit huis kreeg. En nu zou ze dit allemaal kwijt raken.''

Zomaar een herinnering uit een van mijn werkdagen als projectcoördinator van het preventieve schuldenproject ‘Vroeg er op af'. Een project dat een paar maatschappelijke diensten samen met een woningcorporatie in Amsterdam als experiment begonnen, en in 2009 als stedelijk project van start ging onder de noemer Vroeg Eropaf. De deelnemende partijen als woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars en energiemaatschappijen spraken af om op cruciale momenten in het incassoproces de maatschappelijke dienstverlening in te schakelen voor een huisbezoek. Met een enorm effect: in 2014 bleek uit onderzoek van Panteia dat het aantal ontruimingen vanwege huurachterstanden in Amsterdam enorm was gedaald.

Ondanks het enorme enthousiasme van verschillende andere gemeenten en deelnemende partijen bleef er altijd één groot bezwaar: privacy. Hoewel de gegevensuitwisseling tussen corporaties, energieleveranciers of zorgverzekeraars en gemeenten volgens privacydeskundigen onder voorwaarden is toegestaan, bleek een landelijke uitrol in de praktijk niet mogelijk. Daarom is de ’Wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening ten behoeve van de uitwisseling van persoonsgegevens’ die vandaag in de kamer behandeld wordt zo ontzettend belangrijk. Hierin legt het Rijk de voorwaarden neer voor die gegevensuitwisseling. Zodat de privacy bewaakt wordt, én meer mensen vroegtijdig geholpen kunnen worden.

Zoals de dame die ik toentertijd aan de telefoon had. In twee gesprekken hebben we haar  financiële situatie in kaart kunnen brengen én haar persoonlijk netwerk in stelling gebracht om haar te helpen.

Meer lezen over deze nieuwe wet? Kijk dan hier.