Even was ze stil. Ze leek te slikken. 'Wat ik net niet durfde te vertellen, is dat ik zelf ook opgegroeid ben in armoede.' Ze doelde op de vraag die ik even eerder aan een groep starters op de arbeidsmarkt stelde. Of ze mensen kenden, in armoede. Eén vinger ging er op. Een tweede aarzelend. Het is kenmerkend voor de armoede- en schuldenproblematiek. De schaamte die zweeft rond het tekort aan geld.

Internationale dag ter bestrijding van extreme armoede

Vandaag, 17 oktober, is het internationale dag ter bestrijding van extreme armoede. Een dag die in 1992 in het leven geroepen werd. Waarschijnlijk met de gedachte dat het niet lang meer kon duren voor extreme armoede wereldwijd was uitgeroeid. En dat met name de ‘derde wereld’ hulp nodig had. Anno 2017 blijkt dat idee wat achterhaald. De economische crisis van 2011 heeft vooral in de middeninkomenslanden zijn sporen achter gelaten. En heeft voor een kritische massa gezorgd die niet meer mee kan draaien in de welvaart.

Willekeurige armoede

Zo ook in Nederland. Toen ik werkte in de armoedebestrijding en schuldhulpverlening zag ik hoeveel mensen het kon raken. En hoe willekeurig armoede kan zijn. Van de één op de andere dag kon een welgesteld gezin in enorme schulden raken als één van beide ouders ziek werd. Één van de grootste problemen was daarbij de schaamte. Schaamte die voorkwam dat zij hun verhaal deelden.

Het delen van het verhaal is de sleutel naar de oplossing.

Verhalen van kracht

In mijn ervaring is het delen van dit verhaal de sleutel naar de oplossing. Uit de schulden komen mensen niet alleen. En soms komt de hulpvraag daarom pas bij het vertellen van het verhaal. Verhalen die in mijn ervaring vaker gingen over kracht en overlevingsdrang dan over 'zielige slachtoffers'. Wat de starter die ik sprak beaamde; 'Wij hadden weinig geld maar ik heb mij nooit arm gevoeld. Mijn moeder wist altijd de eindjes aan elkaar te knopen.'

Crowd tegen armoede

Dit verhaal was de reden voor mij om in mijn vrije tijd een crowdfundingsplatform te starten waar deze verhalen kunnen worden gedeeld én een wens kan worden gedaan. In de komende weken gaan drie starters van starters4communities aan de slag met dit idee. Meer weten? Kijk op Voorjebuurt.nl of op de Facebook-pagina.