Valerie en Els bezochten op woensdag 15 mei het congres Samen Sterk voor Volwaardig leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Lees hier waarom zij enthousiast en geïnspireerd terugkwamen.

Ze kwamen...

Zagen...

En namen mee…

Valerie nam vooral veel respect mee: "voor de cliënten en hun naasten, die vanuit alle hoeken van Nederland naar het congres kwamen. 'Omdat ze blij zijn met de aandacht die ‘hun’ zorg krijgt, maar ook om hun stem te laten horen."

Els was onder de indruk van de professionals in de gehandicaptenzorg: "Ik was vooral geraakt door een voorstel van een zorginstelling uit Limburg. Zij hebben een methode ontwikkeld om de talenten van hun bewoners te leren kennen en te zorgen dat ze deze kunnen gebruiken. Zo was er een jongen, Richard, die gedichten schrijft. Zelfs tijdens de presentatie van deze aanpak op het congres had hij een gedicht gemaakt! Zijn vierde bundel verschijnt binnenkort. De aanpak van deze zorginstelling werkt: de bewoners zijn gelukkiger. Een moeder vertelde dat haar zoon sinds de nieuwe aanpak steeds minder medicijnen neemt en nu zelfs bijna ‘op nul staat’."

"Soms stemmen dit soort nieuwe projecten in de zorg mij sceptisch" aldus Els. "‘We stellen de cliënt centraal’ is zo’n dooddoener. Maar dit was duidelijk een voorbeeld waarbij zo’n nieuwe aanpak werkt. Ik hoop dat de aanpak veel navolging krijgt."

Valerie: "De sector is op de goede weg en het programma kan hen de route laten zien. We zijn er nog lang niet. Er is nog veel te verbeteren, en met het programma wordt daar hard aan gewerkt. Maar op het congres hebben we gezien wat minister Hugo de Jonge wil bereiken, en hoe iedereen binnen de sector daar naartoe werkt. Die energie was op het congres voelbaar en werkt aanstekelijk!"

Gemaakt door

Valerie van Niel

Foto van Valerie van Niel. Valerie is een witte vrouw met stijl blond haar en groene ogen. Ze draagt een roze blouse.
redacteur – creatieve ontwerper – leergierig

Els Brenninkmeijer

foto Els, in rode trui op het kantoor van EMMA
daadkrachtige redacteur – zorgzaam

Inspiratie over Zorg en Samenleven?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.