Een naaktfoto die - ongewild - wordt doorgestuurd of een intieme video die rondgaat: we kennen allemaal de verhalen of iemand die het is overkomen. Deze - dikwijls seksueel getinte – informatie wordt verspreid om iemand ‘te kijk’ te zetten ten overstaan van hun directe omgeving. Iemand wordt exposed. Met vaak een enorme impact op het leven van slachtoffers en daders. EMMA maakte samen met Politie en Wetenschap een korte documentaire over seksueel exposen: ‘Te Kijk Gezet’.

‘Vanaf dat moment heb ik een waterval aan berichten ontvangen op verschillende social media platformen’

Impact

De documentaire vertelt het verhaal van Robin. Op haar 17e werd er een vermeende naaktfoto van haar rondgestuurd waardoor zij werd exposed. De documentaire laat zien hoe groot de impact hiervan is geweest - op Robin, haar moeder en haar vriendin. Ook licht hulpverlener Tim van Qpido toe wat victim blaming is en je als slachtoffer of je omgeving kan doen om hulp te zoeken.

De korte documentaire is tot stand gekomen in samenwerking met Politie & Wetenschap en geeft een gezicht aan het onderzoeksrapport ‘Ontmaskering: onderzoek EMMA over (seksueel) exposen’.

Wil je weten wat EMMA nog meer heeft gedaan rondom dit thema?

Kijk dan het webinar over exposen, waarbij experts en betrokken professionals om tafel gingen om hun kennis over dit onderwerp te delen. Na afloop van het webinar verscheen dit artikel: ‘De offline en online werelden lopen steeds meer door elkaar’. Over het onderzoeksrapport werd eerder het artikel ‘Zo voelt het als je exposed wordt: een heel systeem beschuldigt je’ gepubliceerd.

Gemaakt door
Foto van Veerle Hessels. Veerle is een witte vrouw met stijl bruin haar wat naar achteren is opgestoken. Ze heeft blauwe ogen en lacht in de camera. Ze draagt een donkerblauwe blouse met witte en rode stippen.

Veerle Hessels

creatieve strateeg – doorpakker – nieuwe ideeën
Bestuur en Democratie
Foto van Hans Moors. Hans is een witte man met wit haar en blauwe ogen. Hij heeft een kort baardje en draagt een bril. Hij heeft een overhemd aan dat crèmekleurig is met een bloemenmotief.

Hans Moors

filosoof en historicus - scherp en encyclopedisch - partner EMMA
Zorg en Sociaal domein
Veiligheid en Criminaliteit