Dit jaar mocht EMMA het eerste echte burgerberaad in Amsterdam begeleiden. Vanaf mei tot en met juli 2024 kwamen 150 Amsterdammers en Weespers, tussen de 16 en 85 jaar oud, samen om oplossingen te bedenken voor een schonere stad. En met resultaat: het burgerberaad leverde een rijke mix aan adviezen op. 

Uitdagingen in een diverse stad

Het organiseren van een burgerberaad in de hoofdstad bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Amsterdam is een stad van uitersten: van arm tot rijk, van hoog- tot laagopgeleid, van expats tot rasechte Amsterdammers. Hoe verenig je deze diverse groep inwoners en laat je hen in dialoog gaan? Om tot waardevolle adviezen te komen, zetten we diverse werkvormen die aansloten bij de verschillende typen deelnemers. Zo werden er tekenlessen en expertsessies georganiseerd, waarbij kennis op uiteenlopende manieren werd aangeboden. Deze aanpak zorgde ervoor dat iedereen, ongeacht achtergrond, kon bijdragen aan het gesprek.

Ook legde EMMA het burgerberaad vast op beeld, zodat de buitenwereld het burgerberaad kon volgen, en zodat de gemeenteraad en het college een beeld krijgen van het proces. Ook maakten we een promotievideo, om inwoners te stimuleren mee te doen aan het burgerberaad:

 

Van dialoog naar actie

De inspanningen van het burgerberaad hebben geresulteerd in vijftien concrete adviezen voor de gemeente Amsterdam om de stad schoner te houden. De meeste stemmen (85 procent) gingen naar de herintroductie van 'het treintje'. Dit is een veegwagen dat ingezet kan worden achter de vuilniswagen, om gevallen afval meteen op te ruimen. Enkele andere voorbeelden zijn het actief betrekken van ondernemers, een circulair ‘goed bezig’ centrum met mini-milieustraat in elke wijk, een allesomvattende positieve campagne, les over afval op scholen en een speciale aanpak voor luiers.

Maar misschien nog wel bijzonderder: er ontstond een ontzettende gemeenschapszin tussen de deelnemers. In de woorden van deelnemer Bob: "Ik heb hele leuke mensen ontmoet, met wie je anders nooit in gesprek zou komen. Dit geeft je ook andere inzichten. En ik heb het als zeer positief ervaren dat je met z’n allen constructief bouwt aan een verbetering."

 

Gemaakt door
Portretfoto van persoon met handen in broekzak

Ilse Tanis

doener – doorpakker – nuchter