Nu zoveel anders moet in de wereld, zijn we in de Tussenruimte op zoek naar het verhaal van de nieuwe werkelijkheid. Wat moeten we doen? Wat moeten we laten?

Journalist Bas Mesters voert live gesprekken met denkers en doeners uit allerlei sectoren die gemeen hebben dat ze willen verbinden naar de toekomst. De interviews zijn te vinden op YouTube en zijn nu ook in deze podcast beschikbaar. Heb je een uitzending gemist? Beluister hem dan waar en wanneer je maar wil op je favoriete podcastapplicatie. Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering!

 

Gabriël van den Brink

De nieuwe werkelijkheid #1 – Een coöperatieve toekomst? Hoe dan? | filosoof en bestuurskundige Gabriël van den Brink

Is de mens een ‘homo economicus’ of zijn we toch meer sociale wezens die samenwerken en deel uitmaken van een gemeenschap? Kunnen coöperatieve werkwijzen de weg wijzen  uit de crisis die in veel sectoren wordt gevoeld? In deze aflevering gaat journalist Bas Mesters hierover in gesprek met filosoof Gabriël van den Brink. Volgens Van den Brink hebben politiek en overheid in Nederland het neoliberale gedachtengoed opgelegd aan de samenleving, maar moeten we van de homo economicus terug naar de samenwerkende mens.

Klik hier om aflevering 1 te beluisteren!

 

Sinan Çankaya

De nieuwe werkelijkheid #2 – Is de polarisatie omkeerbaar? | antropoloog en schrijver Sinan Çankaya

Is polarisatie een noodzakelijk onderdeel van een democratie? En is het nog omkeerbaar als het eenmaal in gang is gezet? In deze aflevering gaat journalist Bas Mesters hierover in gesprek met antropoloog en schrijver Sinan Çankaya. Hij stelt dat polarisatie helpt om standpunten duidelijk te krijgen. Schuring, spanning en wrijving horen bij een volwassen democratie en dat moeten we omarmen.

Klik hier om aflevering 2 te beluisteren!

 

Nick Meynen en Jaap Tielbeke

De nieuwe werkelijkheid #3 – Het virus als klimaatkantelpunt | Klimaatactivist Nick Meynen en journalist Jaap Tielbeke

Het coronavirus laat zien dat de overheid weldegelijk ingrijpende maatregelen kan nemen wanneer geconfronteerd met een crisis. Maar is de politiek bereid net zulke maatregelen te nemen voor de klimaatcrisis? In deze aflevering gaat journalist Bas Mesters hierover in gesprek met klimaatactivist en lobbyist Nick Meynen en klimaatjournalist Jaap Tielbeke. Volgens hen hangt veel af van de vraag of we na Corona kiezen voor een nieuwe economie of terugverlangen naar de economie van ervoor.

Klik hier om aflevering 3 te beluisteren!

 

David van Reybrouck

De nieuwe werkelijkheid #4 – Revolusi, democratie en het virus | schrijver, cultuurhistoricus en documentairemaker David van Reybrouck

In weerstand tegen de coronamaatregelen vonden gevoelens van woede, onderdrukking en opstand een weg naar buiten. Hoe moet een overheid daar op reageren? Is er een remedie voor? In deze aflevering gaat journalist Bas Mesters hierover in gesprek met schrijver, cultuurhistoricus en documentairemaker David van Reybrouck. Woede negeren, miskennen en wegdrukken maakt het alleen maar erger, stelt hij. Verzoening, geweldloze communicatie en burgerparticipatie kunnen een uitweg bieden.

Klik hier om aflevering 4 te beluisteren!