Rotterdam: een stad waarvan niet alleen de skyline steeds hoekiger wordt, maar ook het beleid meer en meer gestuurd wordt door computermodellen. In onze podcastserie Onder de rook wandelt redacteur Sabien Brehler met schrijver Arjen van Veelen door Rotterdam. Wat is de geschiedenis van deze stad? Hoe wordt de stad bestuurd? En hoe kan het dat hele wijken zomaar worden weggevaagd? Vandaag beluister je aflevering 2.

#2: Vierkant beleid voor ronde mensen
Arjen van Veelen en Sabien Brehler staan op de Willemsbrug
Arjen over de toeslagenaffaire en efficientie-denken bij de overheid: 'het is een heel simpel denken dat als je maar de computer gebruikt voor dingen waarbij je je hoofd of je hart moet gebruiken, dat de wereld makkelijker is.'
Containerschip vaart over de Maas
Arjen ziet overal kubussen in de stad, ook de containerschepen varen als vierkante blokken over de Maas.
Arjen van Veelen en Sabien Brehler lopen in een woonwijk
Arjen pleit voor actief burgerschap: het geeft hem hoop dat mensen politiek actiever worden. Ze worden steeds meer burgers in plaats van consumenten.

In deze aflevering van Onder de rook steken we de Maas over. Daar waar de containerschepen op weg zijn naar de haven: de Maasvlakte. We hebben het over de kubussen die Arjen overal in de stad terugziet: van containers, tot de gebouwen aan de skyline en tot de rugtassen van de flitsbezorgers op het fietspad.

Hij legt uit hoe de (ogenschijnlijke) efficiëntie ons in hokjes duwt waar we helemaal niet in passen. We hebben altijd haast en willen altijd meer. Maar mensen zijn niet vierkant.

Welke rol heeft de gemeente in dit ‘efficiënte’ hokjes denken en welke rol ligt er voor de Rotterdammer zelf?

Luister de tweede aflevering o.a. op Spotify en Apple Podcasts.

Onder de rook is een productie van EMMA. Gemaakt door Sabien Brehler, Nicky van Oort, Malouk van der Velden en Marne Groen.

Arjen van Veelen schrijft voor de Correspondent. Hij schreef o.a. het boek Rotterdam.

 

 
Gemaakt door

Sabien Brehler

linkedin
Sabien: Een witte vrouw met donker blond haar en blauwe ogen.
redacteur – samenwerken – luisteren
Fotografie

Valerie van Niel

Foto van Valerie van Niel. Valerie is een witte vrouw met lang blond haar en groene ogen. Ze draagt een zwarte trui en heeft gouden oorbellen in.
redacteur – creatieve ontwerper – fotografie

EMMA-nieuwsbrief

Met ons in contact?