De #MeToo-discussie is simpel. Veel meer vrouwen dan we dachten blijken slachtoffer en veel meer mannen blijken fout. Een kwestie van grenzen bepalen én deze respecteren. 

Of ligt het anders?

Mannen opvoeden of miscommunicatie

Gaat #MeToo (of #Ihave) erom onze mannen op de juiste manier op te voeden? Dit vindt Peter Leusink, huisarts, seksuoloog en sinds een aantal jaar hoofdredacteur van het Nederlandse Tijdschrift voor Seksuologie. “#MeToo raakt aan wat zich misschien al honderden jaren afspeelt tussen mannen en vrouwen. Het machtsverschil daarin komt steeds op een andere manier tot uiting. Dit is een opvoedingsverhaal: het is geen biologisch gegeven dat mannen zo zijn.”

Of is er simpelweg sprake van miscommunicatie? “Er zijn absoluut misstanden, maar er is ook een groot grijsgebied. Ik denk dat er in theorie situaties zijn die mannen en vrouwen compleet anders beoordelen. De grootste uitdaging van de #MeToo-discussie wordt daarom wat ik noem ‘sociale ongelukken’,” aldus Janine Janssen, lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en hoofd onderzoek bij het Nationaal Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld bij de Nationale Politie.

Mannen zijn vaker slachtoffer dan we denken. Ménsen gaan bij elkaar over de grens.

Of gaat #MeToo überhaupt niet over mannen vs. vrouwen, maar gewoon over mensen? “Mannen zijn vaker slachtoffer dan we denken. Ménsen gaan bij elkaar over de grens.” Dit zegt Iva Bicanic, klinisch psycholoog, psychotraumatherapeut, wetenschappelijk onderzoeker en hoofd Landelijk Psychotraumacentrum & Centrum Seksueel Geweld.

8 oktober in de Tussenruimte

Op 8 oktober gaan deze drie deskundigen met elkaar in gesprek in de Tussenruimte. Vanuit hun eigen achtergrond gaan ze in op alle vragen die de #MeToo discussie oproept, en meer.                                      

Want op welke manier maken machts- en afhankelijkheidsrelaties seks tot een schemergebied met vage grenzen? Welke rol spelen trauma’s? Heeft #MeToo ons dichterbij, of juist verder van huis gebracht? Hebben we een app nodig om consent te kunnen geven? Bieden (sociale) media eigenlijk wel het juiste platform voor deze discussie? Moet #MeToo een plek krijgen in beleid? Is het aan ouders om hun kinderen te leren welke grenzen je niet over mag gaan? Of ligt die verantwoordelijkheid bij scholen? En welke rol is weggelegd voor kunst en literatuur?  

Ik denk dat er in theorie situaties zijn die mannen en vrouwen compleet anders beoordelen.     

Kortom: #MeToo is een simpele hashtag met wereldwijde gevolgen. Wat is er een jaar na #MeToo veranderd, wat zou er moeten veranderen en wie is daarbij aan zet?

Kom naar de Tussenruimte op Wijnhaven 88 in Den Haag bij Emma. Luister en praat mee met de deskundigen en kom erachter of ze het met elkaar eens zijn, of misschien wel worden. Kunnen we samen een antwoord vinden op #MeToo - hoe nu verder?

Aanmelden kan hier

In aanloop naar 8 oktober plaatsen we – ter introductie – in de komende weken drie keer een kort artikel op basis van interviews met onze drie sprekers. Hou onze website dus in de gaten!

Gemaakt door
foto van anne in blauw overhemd, op het kantoor van emma

Anne Boer

praktijkgerichte sociologe – denker én doener - verbinding zorg en veiligheid