Wij hebben iets heel erg leuks gedaan! Geïnspireerd door burgerberaden mocht EMMA in opdracht van het Van Abbemuseum een Kunstberaad ontwerpen en begeleiden. De vraag aan het beraad: welk iconisch kunstwerk komt te staan in de tuin van het museum? Vijftig gelote Eindhovenaren gingen aan de slag en kozen in 3 bijeenkomsten het nieuwe kunstwerk voor en door Eindhovenaren.  

EMMA heeft veel ervaring met burgerberaden over beleidsmatige vraagstukken. Bijvoorbeeld over afval, klimaat of parkeren. Het organiseren van een kunstberaad was voor EMMA’s Jonneke, Ilse en Merlijn én voor het museum als opdrachtgever een leuke uitdaging. Want hoe beslis je over zoiets abstracts als kunst? En hoe betrek je mensen bij zo’n beslissing op een inclusieve en creatieve manier? 

In drie bijeenkomsten kiezen voor kunst   

Om de deelnemers te begeleiden in dit proces, bedachten wij een aantal creatieve werkvormen. Daar gingen de gelote Eindhovenaren mee aan de slag op een bijzondere locatie: in het museum zelf. Omringd door kunst startten de deelnemers met een bingotocht door het museum om kennis te maken met deze plek en met kunst in het algemeen. Daarna bracht EMMA het gesprek op gang over Eindhoven. Wat voor stad is dat eigenlijk? Wat zijn iedereens lievelingsplekken? En welke waarden passen bij Eindhoven?  

Tijdens de tweede bijeenkomst werden de schetsen onthuld van de vier kunstwerken waartussen de deelnemers uiteindelijk mochten kiezen. Maar  niet voordat de ze dieper de materie indoken met behulp van een opdracht uit de social designSocial design is een vakgebied waarbij ontwerp wordt ingezet om maatschappelijke verandering teweeg te brengen.Tijdens de derde en laatste bijeenkomst was het tijd om de knoop door te hakken. Nog één keer gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Niet alleen om hun mening te laten horen, maar juist om met elkaar van gedachten te wisselen en eventueel hun mening bij te stellen.  

Uiteindelijk is gekozen voor The Five Steps of Life en The Acrobat van Ilya & Emilia Kabakov. In 2026 worden deze kunstwerken onthuld, waarvoor het Kunstberaad uiteraard is uitgenodigd.   

De tekst gaat door onder de afbeelding. 

De Van Abbe bingokaart

Verbinding en Brabantse gezelligheid 

"Het museum noemde het kunstberaad  ‘een cadeautje voor de stad’” 

 
Eén van de mooiste dingen van een burgerberaad, is dat je mening er als burger er echt toe doet, vindt EMMA’s Merlijn Fekkes. Maar ook het wederzijdse begrip tussen deelnemers, ondanks meningsverschillen en verschillende achtergronden, blijven haar bij. “De groep ging heel respectvol met elkaar om en er ontstonden zelfs vriendschappen. Vanaf moment één waren deelnemers druk met elkaar in gesprek en hielpen ze elkaar waar nodig. Maar misschien was het ook de Brabantse gezelligheid die daarvoor zorgde.”  

Een burgerberaad als cadeautje  

Het museum noemde EMMA's kunstberaad vanwege deze verbinding dan ook ‘een cadeautje voor de stad’. Wat het extra bijzonder maakte was de locatie: het van Abbemuseum zelf. “Een deel van de deelnemers was hier nog nooit geweest, terwijl ze al jaren in de stad wonen,” vertelt Merlijn. Als bedankje voor deelname aan het Kunstberaad kregen alle deelnemers drie vrijkaartjes voor het museum, om later aan vrienden en familie te kunnen laten zien waar zij zich drie bijeenkomsten mee bezig hebben gehouden. Merlijn: “Tijdens de afsluitende borrel vertelde één van de jongste deelnemers dat hij zijn vrienden mee gaat nemen naar het museum, een plek waar ze anders nooit zouden komen."  

Gemaakt door
Staand zebra print glimlach groen portretfoto

Merlijn Fekkes

proactief – ondernemend – enthousiast  
Vrouw met lang blond haar, een zwarte top en gekleurde broek lacht naar de camera

Jaike Reitsema

journalist – human interest– positief