Terwijl Londen middenin een epidemie van steekpartijen verkeert, onderzoekt VICE UK in 'On A Knife Edge' een van de belangrijkste nationale problemen van onze tijd: knife crime. De recente golf aan dodelijke steekpartijen bracht activist en ex-bendelid Josh Osborne ertoe de lokale omerta - de regels die er op straat bestaan rondom het praten met de politie - uit te pluizen. 

Hoewel veel jonge mensen vaak weten wie er verantwoordelijk is voor de moorden, praat niemand met de autoriteiten uit angst om als verklikker gelabeld te worden. Volgens het hoofd van de Britse politie zijn de recente moorden aan armoede, politiebezuinigingen, de drugswereld, en social media te danken, maar ondanks de controversiële aanpak van drill-muzikanten, blijft het dodental stijgen. 

Osborne volgt families die in rouw verkeren en op zoek zijn naar antwoorden en oplossingen binnen hun gemeenschap. Hij spreekt een actief bendelid over de enorme nadruk die er op reputatie ligt en hoe het overleven van een steekpartij gezien wordt als een accolade. 'On A Knife Edge' verkent daarnaast de manier waarop social media conflicten op straat aanwakkert en heeft verergerd. 

Bekijk de documentaire (ongeveer 57 minuten) over het messengeweld in Londen.

 

Geschreven door

Nicole Bouman

criminologe - vliegende alleskunner

Inspiratie over Veiligheid en Criminaliteit?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.