EMMA wil bijdragen aan een duurzame en inclusieve samenleving waarin iedereen een stem heeft. We werken samen met overheid en burgers aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. We delen onze kennis over zes verschillende thema’s, waaronder Klimaat & Energie. Welke ontwikkelingen verwachten onze inhoudelijke experts op dit gebied dit jaar?

Wij zijn Jonneke Stans en Reinout de Vries, allebei adviseur en twee van de eigenaren van EMMA. Beide hebben we ook brede ervaring in participatietrajecten van de energietransitie en zijn dan ook inhoudelijke experts voor het thema Klimaat & Energie.

De energietransitie is nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar vormt tegelijkertijd een vraagstuk. Eentje die heel dichtbij inwoners komt. Ons landschap gaat transformeren, door de aanleg van windmolens, zonneparken en elektriciteitsnetten, en we zullen ons gedrag moeten veranderen. Wij zijn enthousiast over dit thema omdat we de energietransitie zo willen helpen vormgeven dat iedereen mee kan en wil doen.

Geld voor structurele verduurzaming

Energie is duurder geworden, dat is niemand ontgaan. In 2022 hield de overheid de kosten voor huishoudens kunstmatig laag met het prijsplafond. In 2023 zal het prijsplafond eraf gaan, maar we verwachten dat de prijzen hoog zullen blijven, ook op de lange termijn. Dit jaar is dus de periode waarbinnen een oplossing gezocht moet worden hoe de kosten voor iedereen behapbaar gemaakt kunnen worden. Hoe gaan we nog meer besparen en versneld gebruik maken van andere energiebronnen, met name in huis? Maken we geld vrij voor structurele verduurzaming?

De RES wordt zichtbaar

De plannen voor nieuwe windmolenparken en zonnevelden uit de Regionale Energiestrategieën (RES) zijn in veel gevallen niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. De volgende stap – die naar de uitvoering – is ook al niet eenvoudig. Of het nu gaat om de strijd om de beschikbare netcapaciteit, de gesprekken met inwoners of het ‘managen’ van ontwikkelaars. In 2023 moeten regio’s met een nieuwe update komen richting het Rijk. Dit jaar staat dus in het teken van de realisatie van de RESsen.

Power to the people: droom of werkelijkheid? 

Het eigenaarschap van elektriciteit en gas ligt nu bij grote (internationale) energiebedrijven. Afhankelijk van de schaal van de nieuwe energie-infrastructuur en de bron(nen), kan energie van ons allemaal worden. Energie wordt dan echt decentraal opgewekt en geleverd. Dit biedt ook kansen om energie betaalbaar te houden. Maar wat vraagt dat van mensen en hoe zorg je voor leveringszekerheid? Hoe gaan we om met de kosten en prijzen? Dit jaar wordt duidelijk of ‘power to the people’ een droom is, of werkelijkheid kan worden.  

Gemaakt door
Foto van Reinout de Vries. Reinout is een witte man met kort krullend bruin haar, een kort donker baardje en blauwe ogen. Hij heeft een geruit lichtblauwe overhemd aan en een donkerblauwe colbert. Hij heeft ook een bril op.

Reinout de Vries

energietransitie - participatie - partner EMMA
Klimaat en Energie
Foto van Jonneke Stans. Jonneke is een witte vrouw, heeft halflang blond haar en lichtbruine ogen. Ze heeft een rode jurk aan, maar door de uitsnede is alleen de bovenkant zichtbaar.

Jonneke Stans

altijd oog voor de praktijk - communicatiewetenschap - partner EMMA
Klimaat en Energie
Gelijke kansen en Gelijkwaardigheid