Op 2 december stemde de Raad van State in met de komst van 28 windmolens langs het Brabantse deel van de A16. Hiermee wordt een jarenlang zoektocht naar de beste locaties voor deze windmolens afgerond. Bij deze zoektocht, die begeleid werd door de provincie Noord-Brabant, werden verschillende overheden, bewoners en ontwikkelaars intensief betrokken. EMMA’s Reinout de Vries en Ton Baetens beschreven dit proces in het boek ‘De Omwenteling, hoe de windmolens langs de A16 toch een beetje van de omgeving werden’. Dit boek kwam afgelopen maand uit.

De energietransitie brengt belangrijke keuzes met zich mee. Windmolens en zonnevelden nemen ruimte in het open landschap in. Dat open landschap wordt op veel plekken hoog gewaardeerd. Langs de A16 was dat niet anders. Langs de A16 hebben de overheden daarom radicaal gekozen om dit proces samen met de omgeving te doorlopen. Zowel de zoektocht naar ‘de beste plekken’ als de zoektocht naar de invulling van een goede balans tussen lusten en lasten. 

De beste plekken voor een windmolen

Dat die ambitie niet zonder slag of stoot wordt gerealiseerd komt in het boek duidelijk naar voren. Want wat zijn ‘de beste plekken’? En in een dichtbevolkt gebied als West-Brabant – maar ook de rest van Nederland – moeten er altijd lastige keuzes gemaakt worden om te komen tot die ‘beste plekken’. En wat is een goede verdeling tussen lusten en lasten? Het boek beschrijft de dialoog gedurende dit proces. 

Dat het toch - een beetje - goed kwam is te danken aan een unieke mix van mensen in of rondom het project. Door de inzet van deze sleutelfiguren kwam een oprechte dialoog tot stand. Vertouwen en wederzijds begrip zijn daarin sleutelwoorden. Al is niet iedereen gelukkig met de uitkomsten.

Uithoudingsvermogen rond de energietransitie

Hiermee beschrijft het boek processen zoals die in heel Nederland gevoerd worden rondom de energietransitie. Het geeft geen pasklare antwoorden, maar het geeft wel inzicht in het uithoudingsvermogen dat nodig is om de torenhoge ambities die de energietransitie met zich meebrengt, te realiseren. En dat een lange dialoog met de omgeving – in dit geval – tot meer acceptatie in het gebied leidt.

Gemaakt door
Foto van Reinout de Vries. Reinout is een witte man met kort krullend bruin haar, een kort donker baardje en blauwe ogen. Hij heeft een geruit lichtblauwe overhemd aan en een donkerblauwe colbert. Hij heeft ook een bril op.

Reinout de Vries

energietransitie - participatie - partner EMMA
Klimaat en Energie
Foto van Ton Baetens. Ton is een witte man met golvend kort zwart haar, donkere ogen en een donker baardje. Hij draagt een zwarte bril en heeft verder een wit overhemd aan en een donkergrijze colbert.

Ton Baetens

historicus & bestuurskundige - tegendraads - partner EMMA
Ruimte en Wonen

Download hier de publicatie!