Na een zomer lang ploeteren, observeren, schrijven en nog meer ploeteren, is het er eindelijk: Bas Mesters zijn nieuwe boek. Voor Bas was er dit jaar geen zomervakantie. Want hij maakt zich zorgen.

Bas: ‘Nederland is rijk. Al decennia staan we in de top 10 van de gelukkigste en welvarendste landen. En toch overheerst de laatste jaren een gevoel van crisis. Een gevoel dat veel verder gaat dan de coronaproblematiek. We worstelen met klimaatverandering, een overspannen zorgsector, onderwijs dat kraakt in zijn voegen, woningnood, intensieve landbouw die natuur vernietigt. Zelfs de democratie en de rechtsstaat staan onder druk, terwijl de ongelijkheid groeit en meer mensen zich niet erkend voelen.’

De afgelopen jaren ging Bas op zoek naar toekomstperspectief (onder andere bij ons in De Tussenruimte, bij De Groene Amsterdammer en de Volkskrant). Hij ging het gesprek aan met mensen ‘zonder politieke macht, maar mét verfrissende ideeën over hoe het anders kan’. Mensen die vanuit de toekomst naar het heden kijken, buiten de kaders denken, en die heilige huisjes durven te benoemen. Een boer, een docent, een psychiater, een journalist, een rechter, een historicus, een woningcorporatiebestuurder, een transitiedeskundige, een omgevingspsycholoog, een econoom, een mensenrechtenactivist en een politicoloog.

Hun inzichten komen nu samen in het boek 'Het herstel van Nederland.' 28 oktober presenteert Bas het boek en bespreekt hij de belangrijkste inzichten met geïnterviewden Linda Steg, Marc Fierstra, Ton van Haperen, Cobie Groenendijk, Meino Smit, Dirk J Bezemer, Bernard Smits en Yves Dejaeghere. Aanmelden kan hier. Het boek wordt nu verspreid en is hier te koop.