Robin Griffin was 17 toen iemand een vermeende naaktfoto van haar online zette en rond liet gaat. Over de impact hiervan vertelt zij in de documentaire 'Te Kijk Gezet', gemaakt door EMMA, Qpido en Politie & Wetenschap. Zo ‘exposed worden’, was voor haar en vele anderen een ingrijpende gebeurtenis. Helaas is dit iets wat nog steeds veel jongeren overkomt.

Robin vindt het belangrijk om slachtoffers van exposen een gezicht en een stem te geven. Dit doet zij middels haar grote passie: fotografie. Zo maakte zij de fotoreeks 'Je bent gewoon een slet', die slachtoffers van exposen toont op een manier zoals zij dat zelf willen. Robin vult de reeks nog steeds aan, wanneer zij iemand ontmoet met een vergelijkbaar verhaal.

Een greep uit de fotoserie 'Je bent gewoon een slet'
Een hand houdt een smartphone vast en maakt een foto. Op de muur erachter is de schaduw van een gezicht te zien.
Een portretfoto. De geportretteerde vrouw is met haar gezicht en haar in beeld. Ze draait met haar hoofd naar links en kijkt zo in de camera.
Een paar laarzen staat op de grond.
Een portretfoto van een jonge vrouw. Zij kijkt de camera in.

Robin vertelt: ‘Veel jonge mensen weten nog maar weinig of niks over exposen en de gevolgen daarvan. Met de fotoreeks wil ik bewustwording creëren en ik daag iedereen uit om na te denken over zijn of haar eigen aandeel. We moeten allemaal geconfronteerd worden met onze eigen vooroordelen.’

Daarnaast pleit Robin ervoor dat de educatie rondom seksualiteit moet veranderen. Sinds kort bezoekt zij middelbare scholen om jongeren hiervan bewust te maken. ‘Sexting is tegenwoordig onderdeel van onze hedendaagse seksuele ontwikkeling. Daar is niks mis mee. Daarbij moeten jongeren niet alleen maar te horen krijgen welke soa’s en voorbehoedsmiddelen er zijn. Emoties rondom seksualiteit, daar moet meer over gesproken worden.’

Met de fotoserie geeft Robin slachtoffers visueel een podium om de impact van exposen op hun leven te laten zien. ‘Dit doe ik door met hen samen te werken tijdens de shoots: samen geven we invulling aan hoe een portret eruit moet zien.’ Iedere geportretteerde toont diens kwetsbare kant, die Robin vastlegt. Zo kan de kijker meevoelen, in het perspectief van de geportretteerde. Daarnaast heeft Robin ook stilllevens gemaakt met metaforen naar slut-shaming en exposing. 

Wil je alle foto's zien en het verhaal van Robin lezen? Kijk dan op haar website

 

Gemaakt door
Foto van Veerle Hessels. Veerle is een witte vrouw met stijl bruin haar wat naar achteren is opgestoken. Ze heeft blauwe ogen en lacht in de camera. Ze draagt een donkerblauwe blouse met witte en rode stippen.

Veerle Hessels

creatieve strateeg – doorpakker – nieuwe ideeën
Bestuur en Democratie