In April zond Omroep Max het programma Kleuters tegen Kwalen uit. Daarin bezocht een groep kleuters 6 weken lang dagelijks 9 senioren in een zorghotel in de Achterhoek. Het kreeg lovende kritieken en ook ik vind het een echte aanrader.

Eerst een bekentenis: blijkbaar hoor ik bij de doelgroep van Omroep Max. Ik ik werd namelijk heel blij van het programma, of beter gezegd het experiment, Kleuters tegen Kwalen. Hierin bezocht een groep kleuters 6 weken lang dagelijks 9 senioren in een zorghotel in de Achterhoek. 

Aandoenlijk, ontroerend en zo simpel. Het is eigenlijk niet meer dan logisch, en dan ook overduidelijk, dat dit experiment positieve resultaten heeft. De ouderen leven onmiskenbaar op door de aanwezigheid van de onbevangen, enthousiaste en energieke kleuters. En de twee generaties blijken meer gemeen te hebben dan gedacht. Fenna vraagt meneer Berendsen tijdens het taart eten: "Heb jij al tandjes eruit?" "Ja allemaal" zegt meneer Berendsen, "ik heb er geen meer". 

Heb jij al tandjes eruit?

De aanwezigheid van kleuters vermindert gevoelens van eenzaamheid en depressie en vergroot in sommige gevallen zelfs de mobiliteit en spierkracht van ouderen. Het is op veel plekken al gezegd en geschreven en ik kan het alleen maar beamen: dit moet veel meer gebeuren. Daarom deze kijktip, vooral voor zorgprofessionals en beleidsmakers. Zullen we dit overal in Nederland doen?
 

Inspiratie over Zorg en Samenleven?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.