De ongelijkheid begint al bij ons thuis: een heeft nog een basisbeurs, de ander kan alleen lenen. Het gevolg van het leenstelsel dat voor studenten in 2015 is ingevoerd. De lening is dus voor de een veel hoger dan voor de ander.

Nu de politiek het huidige leenstelsel in de nabije toekomst  wil aanpassen, is Youri Hoogewoning een ludieke actie op Facebook gestart. Hij roept studenten op die, zoals hij het noemt, de ‘dupe zijn van dit mislukte leenstelsel-experiment’ 24 november massaal Tikkies naar Mark Rutte te sturen met de studieschuld.

De oproep heeft meteen succes: ruim 50.000 studenten zijn van plan aan de ludieke actie gehoor te geven. Daarnaast krijgt het initiatief heel veel aandacht in de media.

Verdeelde mening

Thuis zijn de meningen verdeeld. ‘Leuke actie, maar heeft dat wel zin?’, vraagt mijn oudste zich af. De ander hoopt dat de actie aanslaat, maar stuurt uit veiligheid zelf geen Tikkie. ‘Al hoop ik natuurlijk wel op een leuke reactie van de minister-president.’ Een vriendin van de twee vindt de actie ronduit nutteloos, terwijl een ander zeker weten gaat reageren.

Demonstratie

Initiatiefnemer Youri zelf is duidelijk over de gevolgen van zijn ‘uit de hand gelopen grap’. Hij laat in diverse interviews weten dat ‘als er niks gebeurt, na die dag meteen actie volgt. Bijvoorbeeld een demonstratie.’

Geschreven door

Marguerite de Ruijter

gedegen projectleider - redacteur – romanschrijver

Inspiratie over Onderwijs en Ontwikkelen?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.