Het digitale inzetbaarheidsdossier (Digi-IK) is de toekomst voor werkend Nederland. Digi-IK is een dossier waarin je alle relevantie opleidingsinformatie, van resultaten van testen tot vitaliteitsprogramma’s, kunt opslaan. Alles dat je helpt om gezond, gemotiveerd en productief aan het werk te blijven.

Met de Digi-IK beschik je als werknemer, werkgever of leidinggevende over alle informatie die je nodig hebt om duurzaam inzetbaar Gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven werken gedurende je werkzame bestaan te blijven gedurende je werkzame bestaan (tot aan je pensionering). De Digi-IK is een uniek dossier dat alleen jij als werknemer in kan zien en waarvan je ook zelf beslist met wie je welke informatie deelt over je inzetbaarheid. De Digi-IK is dus persoonlijk en neem je mee als je overstapt naar een andere werkgever.

Sector Transport en Logistiek

Robotisering en automatisering krijgen een forse impact op verschillende beroepen. Zo ook voor werknemers in de sector Transport en Logistiek. De ontwikkelingen gaan hard en er worden nu al experimenten uitgevoerd met zelfrijdende vrachtwagens. Ook binnen de warehouses neemt verdere automatisering en robotisering toe. Orderpikken wordt uitgevoerd door robots en het plannen van de routes en ritten wordt door computerprogramma’s gedaan. Maar wat betekent dit voor het vakmanschap binnen deze sector? Hoe kan er meerwaarde worden gecreëerd zodat functies behouden blijven of hoe kunnen we nieuwe volwaardige functies organiseren? Hoe zorg je dat medewerkers werken aan hun duurzame inzetbaarheid en daarmee toekomstproof blijven en dus mee kunnen laveren op de ontwikkelingen?

Om dit soort vragen het hoofd te bieden heeft de sector de Digi-IK omarmd: in principe wordt voor elke werknemer een Digi-IK opgezet. EMMA ondersteunt de sector bij de opzet en ontwikkeling van het mobiliteitsplatform duurzame inzetbaarheid, genaamd Pitstop. Met de invoering van Pitstop kunnen werknemers straks zelf werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Er is informatie te vinden over thema’s als "werk en privé in balans", werknemers kunnen zich via Pitstop aanmelden voor workshops, of contact opnemen met een loopbaanadviseur. Bezoekers maken voor gebruik van Pitstop een Digi-IK aan, waarin alle informatie over de eigen inzetbaarheid is opgeslagen.

EMMA denkt dat een digitale omgeving als Digi-IK niet alleen relevant is voor de sector transport en logistiek. Voor vrijwel elke sector is de duurzame inzetbaarheid en de ontwikkeling van werkenden een belangrijk thema. Hoe voorkom je bijvoorbeeld een burn-out bij collega’s en werknemers? En hoe zorg je ervoor dat werknemers kunnen blijven bijleren op een motiverende manier? Informatie bijhouden in Digi-IK kan een eerste, laagdrempelige interventie zijn om hiermee om te gaan.

Wil je meer weten over Digi-IK, of over het stimuleren van duurzame inzetbaarheid in het algemeen? Neem dan contact op met onze expert op dit gebied, Ferdi van Wersch (vanwersch@emma.nl).

Gemaakt door
Foto van Ferdi van Wersch. Ferdi is een witte kale man en heeft donkere ogen. Hij draagt een lichtblauw overhemd.

Ferdi van Wersch

Sales- en contractcoördinator - senior onderzoeker - aanjager
Gelijke kansen en Gelijkwaardigheid