Wil je een EMMA herkennen? Ga dan op zoek naar een vrolijke, vooruitstrevende bemoeial, die dingen wil doen waar diegene in gelooft. Grote kans dat diegene bij EMMA werkt! Naast ons ‘gewone werk’ schrijven we op onze website stukken over onderwerpen die ons aan het hart gaan. Welke artikelen uit 2021 waren favoriet?

Eerder deze week blikten we al terug op de beelden van 2021. Nu zijn de gedachten van 2021 aan de beurt. Daarom maakten we een lijstje van de zes best gelezen artikelen. Wat blijkt? We schreven over heel verschillende onderwerpen en werden daarop door verschillende lezers gevonden. Van eenzaamheid tot participatiemodel: je vindt het allemaal terug in onze top-6.

1. Wanneer voelen mensen zich verbonden?

Onze collega Tim de Jong interviewde in een jaar tijd elke week iemand over verbinding. ‘Wanneer voelde jij je voor het laatst verbonden?’ Die vraag stelde hij 52 mensen. De antwoorden bundelde hij in één artikel op onze website, die verreweg het meest gelezen werd dit jaar.

2. Onze bezitsverslaving schaadt onze vrijheid

Onze programmamaker Bas Mesters interviewt vaak interessante gasten in de Tussenruimte, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag, live opgenomen en uitgezonden vanuit de studio in ons kantoor. Bas sprak met hoogleraar politieke geschiedenis Annelien de Dijn. We zijn in verwarring over de betekenis van het begrip vrijheid, aldus Annelien. Rechts heeft de term vrijheid gekaapt en roept deze aan om eigen bezit te beschermen. En extreemrechts misbruikt de uitvinding van vrijheid van meningsuiting om de zwakkeren in de samenleving omlaag te trappen. 

3. De tweede kamer is nog altijd te wit

De Instagrampost over de politiek die onze collega Kosovare Duraku begin 2021 online zette ging viral. Meer dan drie miljoen (!) keer werd het bekeken. Haar boodschap? Stem op een zwarte vrouw of een vrouw van kleur. Waarom is dat zo belangrijk? Ze schreef er een stuk over en bereikte daarmee ook weer een heleboel mensen.

4. Beyond participatie: hoe betrek je het stille midden?

Het betrekken van mensen en organisaties bij maatschappelijke verandering is noodzakelijk. Participatie zorgt voor meer draagvlak, meer acceptatie en dus betere en duurzamere resultaten. Daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Alleen: lukt het ons om echt iedereen te betrekken? En zo nee, waarom eigenlijk niet? Onze oud-collega Jasper Wegman nam ons mee langs vijf modellen die je kan gebruiken om het stille midden te bereiken, bijvoorbeeld bij de energietransitie.

5. Leven met een ortostatische tremor

Corry de Heus had zich verheugd op haar leven als gepensioneerde. Genieten van de natuur en veel tijd om te wandelen en fietsen. Een orthostatische tremor dwarsboomde die plannen. Een aandoening waarbij haar benen sterk gaan trillen zodra ze stil staat. Onze collega Marianne Lourens schreef haar verhaal op voor onze verhalenreeks over eenzaamheid.

6. Indoctrinatie en persoonsvorming: de mythe van neutraal onderwijs?

Kort na de gemeenteraadsverkiezingen kondigde Forum voor Democratie aan een meldpunt voor linkse indoctrinatie in te stellen. De boodschap van de partij? Het onderwijs is niet neutraal genoeg. De aankondiging deed een hoop stof opwaaien. De discussie over de ideologische lading van onderwijs blijkt mensen te raken. Collega's Arnout Ponsioen, Kevin Willemsen en Jorinde Bosma vroegen zich af welke ideeën hieraan ten grondslag liggen. Ze analyseerden opiniestukken en berichten op sociale media van 2019. Hun stuk blijkt blijvend relevant, want hij wordt nog steeds vaak gelezen. Wat willen en geloven mensen eigenlijk als het gaat om neutraal onderwijs?

 

Gemaakt door
Foto van Marne Groen. Marne is een witte man met blond kort haar en donkere ogen. Hij heeft een groen overhemd aan.

Marne Groen

vragen – schrijven – doen
Gelijke kansen en Gelijkwaardigheid